Privreda

Njemačka nacionalizuje gasnog diva da spriječi energetski kolaps

Njemačka nacionalizuje gasnog diva da spriječi energetski kolaps
Foto: Youtube / Printscreen | Njemačka nacionalizuje gasnog div da spriječi energetski kolaps

BERLIN - Njemačka će nacionalizovati kompaniju Uniper SE u istorijskom potezu da spasi najvećeg uvoznika gasa u zemlji i spriječi kolaps energetskog sektora u najvećoj evropskoj privredi.

Administracija kancelara Olafa Šolca kontrolisaće oko 99 odsto komunalne kompanije sa sjedištem u Dizeldorfu nakon što je uložila 8 milijardi evra u kompaniju i kupila većinski udio finske komunalne kompanije Fortum Oyj.

Konačni paket vjerovatno će se kretati u desetinama milijardi evra, uključujući kreditne linije za održavanje poslovanja kompanije dok su energetska tržišta još uvijek u previranjima.

Njemačka plaća cijenu za izgradnju oslanjanja na Rusiju, koja je snabdijevanja više od polovine gasa u zemlji prije nego što je predsjednik Vladimir Putin naredio specijalnu akciju na Ukrajinu.

Šolc sada nadzire brzi remont, ali posljedice će trajati godinama.

“Niko se ne želi pretvarati da je sve u redu. Ali vladina odlučnost i spremnost na donošenje dalekosežnih odluka garancija je da ćemo ovaj period proći u dobroj formi”, rekao je ministar privrede Robert Habek u srijedu na konferenciji za medije u Berlinu.

(Bloomberg)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije