"Ne dodirujte strance": Ovako kineski vodeći epidemiolog savetuje građane posle pojave majmunskih boginja

18.09.2022

21:30

0

Autor: N. Pavlović

Preporuka je pokrenula raspravu na Veibou

"Ne dodirujte strance": Ovako kineski vodeći epidemiolog savetuje građane posle pojave majmunskih boginja
profimedia-0695154871 - Copyright Profimedia

Najviši kineski zdravstveni zvaničnik upozorio je građane da ne dodiruju strance nakon što je u toj zemlji zabeležen prvi slučaj majmunskih boginja.

Jugozapadna kineska opština Čongćing prijavila je jedan slučaj zaraze majmunskim boginjama kod osobe koja je stigla iz inostranstva.

Pacijent je stavljen u karantin po dolasku u Čongćing, pa je rizik od širenja mali, navela je lokalna zdravstvena komisija.

Svi bliski kontakti zaraženog su stavljeni pod medicinski nadzor u izolaciju.

Glavni epidemiolog Vu Zunjuo je na platformi Veibo napisao da su korona mere i stroge kontrole na graničnim prelazima do sada sprečavale i pojavu majmunskih boginja, sve dok se jedan slučaj "nije provukao". 

Profimedia
 

- Ne dolazize u kontakt kožom sa strancima - dodao je. Preporuka je pokrenula raspravu na Veibou - jedni su rekli da je savet razuman, dok su durgi istakli da ne poznaju mnogo stranih državljana.

Bilo je i onih koji smatraju da je izjava zvaničnika štetna i diskriminatorska.

- Ovo je kao kada je počela pandemija koronavirusa, pa su mnogi ljudi u inostranstvu bežali od Kineza - napisao je jedan korisnik.

Oko 90 zemalja, gde majmunske boginje nisu endemska bolest, prijavile su žarišta ovog virusa, a dosad je u svetu prijavljeno više od 60.000 slučajeva, kao i nekoliko smrtnih slučajeva.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike