Zašto su LGBTI+ boje uklonjene sa pešačkog prelaza u Finskoj?

Uoči šetnje u okviru Europrajda koja je uprkos prethodnoj zabrani održana juče u Beogradu, na Fejsbuku se raširila manipulativna tvrdnja kojom se insinuira da jedna evropska država diskriminiše LGBTI+ populaciju. Međutim, dugine boje sa pešačkog prelaza u gradu Turku u Finskoj uklonjene su zbog Zakona o saobraćaju, a ne zbog netolerancije prema LGBTI+ zajednici. Finska je jedna od najprogresivnijih zemalja kada je reč o zaštiti LGBTI+ prava, a njeni zakoni protiv LGBTI+ diskriminacije važe za jedne od najperspektivnijih u Evropi.
Izvor: Turku.fi/Screenshot

Fejsbuk stranica “ZA porodicu” objavila je nedavno tvrdnju da je Finska zabranila isticanje LGBT zastave na pešačkim prelazima kao navodni dokaz dobre zakonske prakse u ozbiljnoj državi.

Izvor: Printscreen / Facebook

Ista tvrdnja i fotografija objavljene su na toj stranici i u junu ove godine, uz pitanje “da li se svetska javnost okreće protiv LGBT pokreta?”

Izvor: Printscreen / Facebook

Objava je obmanjujuća.

Boje sa pešačkog prelaza u gradu Turku u Finskoj jesu uklonjene ubrzo nakon postavljanja, ali razlog nije diskriminacija LGBTI+ zajednice, već zakonski saobraćajni propisi.

Naime, 8. juna 2021. godine iz Uprave grada Turku saopšteno je da je Turku prvi finski grad koji je dobio pešački prelaz obojen u dugine boje.

Kako se navodi, inicijativu za farbanje pešačkog prelaza preuzelo je Gradsko pozorište Turku, a osim pešačkog prelaza, u dugine boje bila je prefarbana i ograda pozorišta.

Dramski pisac Satu Rasila izjavio je tada da se poruka vezana za dugine boje dobro uklapa u vrednosti gradskog pozorišta.

“Dugina zaštitna ograda ispred pozorišta signalizira da su svi na tribinama gradskog pozorišta dobrodošli takvi kakvi jesu”, istakao je Rasila.

Međutim, već sutradan, 9. juna, iz gradske uprave Turkua saopšteno je da će grad ukloniti boje sa pešačkog prelaza na zahtev policije.

“Boje sa pešačkog prelaza ispred Gradskog pozorišta Turku moraće da se uklone. Razlog je policijsko tumačenje Zakona o sabraćaju na putevima, prema kojem boje na pešačkom prelazu moraju biti bele”, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, policijski odbor smatra da je upotreba duginih boja na pešačkim prelazima sredstvo za kontrolu saobraćaja kojim se krši Zakon o saobraćaju na putevima (“Road Traffic Act”).

Izvršni direktor Gradskog pozorišta Turku Arto Valkama izjavio je da je ovaj gest bio njihova poruka o ravnopravnosti svih ljudi i poštovanju ljudskog dostojanstva. “Dobili smo mnogo pozitivnih i zahvalnih povratnih informacija o hrabrosti”, istakao je Valkama i dodao da će grad nastaviti da promoviše humane vrednosti.

Nasuprot insinuacijama u spornim objavama na Fejsbuku, prava LGBTI+ zajednice u Finskoj jedna su od najprogresivnijih na svetu. 

Vodeća međunarodna LGBTI+ organizacija “ILGA-Europesvrstala je finsko LGBTI+ zakonodavstvo među najobimnije i najrazvijenije u Evropi.

Kriminalizujući diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta na radnom mestu, u obrazovnim institucijama i zdravstvenim službama, Vlada Finske štiti svoje LGBTK+ zajednice.

Homoseksualna aktivnost u Finskoj postala je legalna 1971. godine. Istopolni brakovi zakonski su odobreni 2017. godine, kao i usvajanje dece. LGBT diskriminacija nezakonita je od 2004. godine.

Prema studiji Asher & Liric Fergusson, Finska je takođe jedna od najbezbednijih zemalja za LGBTI+ putnike.

 

Naslovna fotografija: Turku.fi/Printscreen