13. septembar  2022. 13.38  →  22.33 | Izvor: RTV (Kristijan Takač)

Nastavak radova na rekonstrukciji Narodnog pozorišta u Subotici

SUBOTICA -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović danas je u Subotici gradonačelniku Stevanu Bakiću uručio aneks Ugovora o prenosu sredstava za nastavak finansiranja radova na rekonstrukciji Narodnog pozorišta u tom gradu. Zahvaljujući tim sredstvima će biti omogućeno da se, kako je Mirović najavio, 1.septembra naredne godine, na sceni pozorišta, u okviru svečanog otvaranja, ponovo izvede predstava.

video icon

Nastavak radova na rekonstrukciji Narodnog pozorišta u Subotici, koji su zbog pandemije, značajnog poskupljenja materijala, a u ovoj godini i krize u Ukrajini, na jedno vreme stali, omogućila je odluka Pokrajinske vlade da se rebalansom budžeta obezbedi dodatnih 274 miliona dinara, dovoljnih za završetak 8/2 faze. Sa završetkom te faze radovi na pozorištu još uvek neće biti u potpunosti gotovi, ali će biti završen deo objekta koji omogućava odigravanje predstava.

mirovic, pozoriste

„Od sutrašnjeg dana sredstva će biti na računu i idemo u realizaciju 8/2 faze, tojest te završne faze po pitanju rada na svim blokovima. To znači da će svi unutrašnji radovi biti završeni, ostaje još koncertna dvorana, koja je zasebna celina i to će moći nesmetano da se rekonstruiše, a da pri tome mogu da se koriste pozornice”, objašnjava Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

Rekonstrukciju Narodnog pozorišta u Subotici zajednički finansiraju Republika, Pokrajina i Grad Subotica, ali je ovoga puta, pomenutih 274 miliona obezbeđeno isključivo rebalansom pokrajinskog budžeta.

„Obzirom na to da smo mi u potpunosti uredili naše finansije, ja sam, ako mogu to tako da kažem, džentlmenski, a pre svega da bi obezbedili završetak ovog posla i da bi 1.septembra naredne godine, kao što smo se dogovorili, imali gala predstavu na otvaranju, mi smo uspeli da obezbedimo, odnosno pokrajinska administracija, dakle i onaj novac koji je trebala da obezbedi Vlada Srbije i onaj koji je trebao da obezbedi Grad Subotica. Tu smo dobili na vremenu”, istakao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

putevi

Mirović je danas sa saradnicima obišao i radove na asfaltiranju dve ulice u naselju Ljutovo kod Subotice, u ukupnoj dužini od 2 kilometra. Sredstva za taj posao, u visini od 41,5 miliona dinara, Grad je obezbedio preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine.