11. septembar  2022. 10.12  | Izvor: Tanjug

Srbi u Klivlendu postavili bistu Novaka Đokovića sa njegovom prkosnom porukom NATO paktu

KLIVLEND -

U Klivlednu u Srpskoj kulturnoj bašti, koja je deo Parka nacija, nedavno je postavljena bista pesnika i dipomate Jovana Dučića, a već danas, pored još deset srpskih najznamenitijih ličnosti, koje su tu decenijama, mesto će naći i najbolji svetski teniser Novak Đoković.

Kako je rečeno Tanjugu, plan je da bista Novaka Đokovića bude postavljena na dan kada je trebalo da igra na US Openu.

Pokretač inicijative i predsednik Tesline naučne fondacije Nikola Lončar kaže za Tanjug da je u anketi sa prijateljima fondacije kojih širom sveta ima više od 10.000, odlučeno da na bisti u Klivlendu budu ispisane Đokovićeve reči:

"Kada je NATO 1999. godine uništavao moju zemlju bez pravnog osnova bio sam dete. Zarekao sam se da ću taj isti svet pobediti na naš način. I evo me danas da kao šampion u tenisu pokažem da to uništavanje nije porazilo moj narod i da nam nije slomljen duh. I dalje smo radosni ljudi. To je naša pobeda"... Novak Đoković, 11. septembar 2022. godine.

novak, djokovic, atp, rang, lista, no1

Bista Novaka Đokovića rad je vajara Bojana Mikulića iz Banja Luke, a otkriće je Aleksandar Aleks Mačeski, počasni konzul Srbije u Klivlendu, koji je najzaslužniji za postojanje Srpske kulturne bašte u Americi.

Prema rečima dugogodišneg starešine Saborne crkve u Klivlednu, Živojina Jakovljevića, Srbija u Klivlednu kao i još stotinak zemalja ima svoju kulturnu baštu koja je deo Parka nacija osnovanog pre 99 godina.

U Parku nacija, kako podseća za Tanug, svoje kulturne baštine imali su predstavnici svih nacija koje su tada živele u Klivelndu. Time su dobile mogućnost da postave biste onih na koje su bili najponosniji, stoga se danas u njoj nalaze brojni naučnici, stvaraoci .... od Gagarina, Baha, Šopena i Konfučija, do Šekspira.

Bašta je nastala u Rokfelerovom parku, na površini od 12 hektara kao potreba da doseljeni narodi sačuvaju svoj kulturni identitet, a među prvim postavljena je bista Petra Petrovića Njegoša, i to 1930. godine, navodi otac Živojin.

U Srpskoj kulturnoj bašti, koja je deo nekadašnje Jugoslovenske bašte, ukrašenoj mozaicima iz Hilandara, Pećke patrijaršije i manastira Žiče nalaze se i biste Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Mileve Marić, Milutina Milankovića, Stevana Mokranjca, Vuka Karadžića, Nadežde Petrović, Desanke Maksimović.

U Rokfeler parku u Klivlendu, u Srpskoj kulturnoj bašti u čijem središtu je velika bronzana ikona Svetog Save, nedavno je postavljena Dučićeva bista u znak sećanja na njegovo besmrtno pesničko stvaralaštvo, ali i na njegovu diplomatsku misiju, koja je okončana u SAD.

Dučić je pre nešto više od 83 godine imenovan za prvog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora, služio je u devet zemalja, a u SAD gde je preminuo 1943. godine stigao je iz Madrida 1941. godine, nakon što je Nemačka okupirala Jugoslaviju.

Sahranjen je na srpskom groblju manastira Svetog Save u Libertivilu, a skoro sedam decenija kasnije ispunjena je njegova poslednja želja i njegovi posmrtni ostaci preneti su u Trebinje.

TNF će današanju svečanost iskoristiti da uruči priznanja Mačeskom i Milani Mim Bižić koja je najveći živi muzej srpskog naroda i njegov najveći počasni ambasador.