Dostupni linkovi

Guterres traži masovnu pomoć Pakistanu pogođenom poplavama


Antonio Guterres, glavni sekretar Ujedinjenih naroda, sa pakistanskom ministricom vanjskih poslova Hinom Rabbani Khar, po dolasku na aerodrom u Islamabadu, 9. septembra 2022.
Antonio Guterres, glavni sekretar Ujedinjenih naroda, sa pakistanskom ministricom vanjskih poslova Hinom Rabbani Khar, po dolasku na aerodrom u Islamabadu, 9. septembra 2022.

Glavni sekretar Ujeninjenih naroda Antonio Guterres izjavio je da svijet duguje osiromašenom Pakistanu "ogromnu" pomoć u oporavku od razornih poplava.

Objasnio je to činjenicom da su druge nacije više pridonijele klimatskim promjenama za koje vjeruje da su izazvale potop u Pakistanu.

Monsuni i poplave protoklih su mjeseci usmrtile 1.391 osobu i pogodili 3,3 miliona ljudi. Pola miliona stanovnika Pakistana ostalo je bez domova.

"Počeli su pristizati avioni sa pomoći iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih zemalja, ali ima još toga za učiniti", rekao je Guterres.

Priroda je, kako je naveo, "napala" Pakistan koji sa manje od jedan posto doprinosi globalnim emisijama.

"Nacije koje su odgovornije za klimatske promjene trebale su se suočiti s ovim izazovom", rekao je Guterres tokom susreta sa pakistanskog premijerom Shehbazom Sharifom.

Posjeta Guterresa Pakistanu dolazi manje od dvije sedmice nakon što je apelirao na hitno izdavjaanje 160 miliona dolara za pomoć ljudima pogođenima monsunskim kišama i poplavama.

Pakistan štetu procjenjuje na najmanje deset milijardi dolara.

Do sada su agencije UN-a i nekoliko zemalja poslale gotovo 60 aviona sa pomoći, a vlasti tvrde da su Ujedinjeni Arapski Emirati jedan od najizdašnijih donatora.

Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power u petak također boravi u Pakuistanu, gdje se satala sa ministrom vanjskih poslova Bilawalom Bhutto Zardarijem.

Poplave su pogodile cijeli Pakistan, uključujući Mohendžo Daro, mjesto svjetske baštine UNESCO-a koje se smatra jednim od najbolje očuvanih drevnih naselja u južnoj Aziji.

Agencija UN-a za baštinu u četvrtak je objavila da će poslati 350.000 dolara za pomoć u obnovi lokacija kulturne baštine oštećenih poplavama.

Stručnjaci kažu da je Pakistan odgovoran za samo 0,4 posto svjetskih emisija koje se pripisuju klimatskim promjenama. SAD je odgovoran za 21,5 posto, Kina za 16,5, a EU za 15 posto.

U poplava u Pakistanu povrijeđene su 12.722 osobe. Uništeno je hiljadu kilometara cesta, te su oštećeni mostovi, škole i bolnice, navodi Nacionalna agencija za upravljanje katastrofama.

XS
SM
MD
LG