Dostupni linkovi

Radoslav Brđanin, osuđen za ratne zločine u BiH, smješten u banjalučki klinički centar


Radoslav Brđanin, Hag, april 2007.
Radoslav Brđanin, Hag, april 2007.

Radoslav Brđanin, koji je osuđen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, nalazi se u Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) u Banjaluci, nakon što je u subotu, 3. septembra doputovao u Banjaluku.

Potvrdio je to u nedjelju, 4. septembra, generalni direktor UKC-a Vlado Đajić za Radio-televiziju Republike Srpske.

"On se nalazi u teškom stanju sa povišenim parametrima koji upućuju na sepsu. Takođe, ima oštećenje jetre", rekao je Đajić.

Brđanin je 2007. godine osuđen na 30 godina zatvora pred Haškim tribunalom, a u zatvoru je proveo 23 godine. Kaznu je izdržavao u Danskoj.

Tribunal ga je proglasio krivim na osnovu njegove individualne krivične odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, uključujući progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u BiH tokom 1992. godine.

Zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu Brđanin je poslao u januaru 2019. godine. Tada je naveo da se planira vratiti da živi u Banjuluku nakon izdržavanja dvije trećine kazne.

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius odbio je 2020. godine prijevremeno puštanje na slobodu Radoslava Brđanina.

Agius je u odluci naveo da "ne smatra prikladnim da iskoristi svoje diskreciono pravo i odobri prijevremeno puštanje Brđaninu".

Uoči rata u BiH, Brđanin je 1991. godine izabran za potpredsjednika Skupštine zajednica opštine Srpska autonomna oblast (SAO) Krajine.

Nakon rata, bio je predsjednik Narodne stranke Republike Srpske sve do njegovog hapšenja u julu 1999. godine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG