Stellantis obara rekorde

Stellantis je ostvario rekordne finansijske rezultate u prvoj polovini godine uprkos aktuelnoj nestašici poluprovodnika i sirovina.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 03.09.2022.

17:00

Stellantis obara rekorde
Foto: FCA

Tome je najviše doprinela dobra prodaja hibridnih i električnih automobila.

Konglomerat koji čine Abarth, Alfa Romeo, Chryslaer, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Opel, Peugeot, Maserati, Ram i Vauxall – ostvario je prihod od 88 milijardi EUR u prvoj polovini godine, što je rast za 17%.

Zabeležen je profit od oko 8 milijardi EUR, što predstavlja rast za 34% na godišnjem nivou. Uprkos dobrim finansijskim rezultatima, prodaja je u prvih šest meseci 2022. opala za 18%. Najprodavaniji modeli u grupaciji su Peugeot 308, DS 4 i kombi Fiat Scudo.

Prodaja električnih automobila skočla je za blizu 50% na godišnjem nivou, na ukupno 136.000 jedinica, po čemu je Stellantis drugi u Evropi. Grupacija proizvodi 20 električnih modela, a do 2024. godine lansiraće još 28.

Konglomerat će se sada fokusirati na jačanje ekosistema za baterije uoči planiranog potpunog prelaska na proizvodnji električnih vozila 2026. godine. Grupacija će izgraditi pet fabrika za baterije – tri u Evropi i dve u Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: