Kurti informisao lidere opozicije o dijalogu: Kosovo hrani status kvo 1EPA-EFE/FILIP SINGER

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je sa liderima dve opozicione stranke danas razgovarao o detaljima dijaloga Beograda i Prištine, i izrazio veru da će biti pojačana saradnja koja daje nadu za više međusobne komunikacije.

Međutim, istovremeno su lideri opozicije od Kurtija zatražili da se ne bavi tehničkim pitanjima već da se usredsredi na sveobuhvatni sporazum koji treba da bude zaključen medujsobnim priznanjem.

„O dijalogu su opozicione stranke detaljnije obaveštene od međunarodnih posrednika u mnogo dubljoj meri nego što nas je premijer obavestio danas“, rekao je predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku.

Prema njegovim rečima, dijalog „deo po deo“ više odgovara Srbiji, a ne Kosovu.

„Što više Kosovo prihvata tehničke sporazume, to duže ostajemo u ovom procesu, Kosovo hrani status kvo“, rekao je Abdidžiku.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izrazio je podršku Vladi za postizanje sporazuma sa Srbijom, koji bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude sveobuhvatan, obavezujuć za međusobno priznanje.

„Upozorio sam Kurtija na strategiju Srbije da se dogovara jedan po jedan (sporazum) i na rizik da, ako Srbija postigne bilo kakav uspeh u sporazumu o pridruživanju sa EU, oni nestanu sa stola, odnosno da uopšte neće nastaviti dijalog“, rekao je Haradinaj.

On je dodao da je od Kurtija zahtevao da traži da se dijalog sa Srbijom prenese u Vašington, odnosno da mu posreduje američki predsednik Džozef Bajden.

„Jer na ovaj način bi se obezbedilo ne samo postizanje sporazuma, već i garancija za primenu“, rekao je Haradinaj novinarima.

Na pitanje novinara o optužbama opozicije za netransparentnost, Kurti je rekao da je dao relevantne informacije opoziciji, kao i da radi i na konačnom dogovoru.

Poziv za sastanak odbio je predsednik Demokratske partije Kosova Memli Krasnići, koji je u ponedeljak rekao da će se sastati sa Kurtijem tek kada proces dijaloga bude, kako je naveo, napredak i konkretna diskusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari