Vesti

0

Vučić: Problem sa tablicama neće biti rešen pre septembra

Autor: SA

Izvor: Beta

Vučić: Problem sa tablicama neće biti rešen pre septembra

Izvor: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne vidi način da problem sa registarskim tablicama sa Prištinom bude rešen pre 1. septembra i izrazio uverenje da će Kosovo svakako pokrenuti kampanju promene tih tablica za Srbe.

"Ja mislim da neće imati velikog uspeha u tome. Iako je kosovski premijer Aljbin Kurti u Briselu rekao da će imati uspeha i da će Srbi biti zainteresovani za zamenu tablica. Videćemo, to je proces koji će da traje. Ne postoji šansa da se to reši pre 1. septembra", rekao je on.

Vučić je u Predsedništvu rekao da ostaje da se vidi da li će doći do promena nakon samita država Balkana i posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i nekih drugih evropskih predstavnika, ali da se njemu čini da trenutno nema mogućnosti pomaka.

"Nema želje kod Prištine da se razgovara o racionalnim i kompromisnim rešenjima. Možda to samo ja mislim, možda Evropljani znaju bolje", rekao je on.

On je dodao da je Srbija uvek na strani međunarodnog prava u svim slučajevima i međunarodnim sporovima i da je jedina politika zvaničnog Beograda poštovanje Povelje UN i svih međunarodnih rezolucija.

Govoreći o predstojećim problemima sa strujom, Vučić je rekao da će Vlada uskoro izaći sa merama za sve građane kako bi ta kriza bila izbegnuta.

"Juče smo uvezli više od četiri gigavata struje i to je koštalo 2,4 miliona evra. Plaćali smo 530 evra po megavat satu a prodajemo tu struju za 41 evro, dakle 14 puta manje. To ne može da izdrži niko, a tek je leto. U svakom slučaju, biće mnogo teško leto, još teža jesen i najteža zima. Borićemo se zajedno", rekao je on. 

 

Nikada nisam obećao građanima ceo snimak iz Doljevca

Predsednik Srbije izjavio je da nikada nije obećao građanima da će imati prilike da vide kompletan snimak saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi kod Doljevca, u kojoj je poginula Stanika Gligorijević, već da je to ponudio samo "zainteresovanim stranama", odnosno porodici.

"Radi se presuđenoj stvari... Nemam problem sa tim, niti sam bio u autu niti pored, niti bilo koga štitim. Pitajte sudiju i rešite taj problem već jednom. Niko vas nije lagao", rekao je Vučić u Predsedništvu.

Apelacioni sud u Nišu krajem prošle godine osudio je na četiri i po godine zatvora Dejana Stanojevića, vozača bivšeg direktora Koridora Srbije Zorana Babića, zbog saobraćajne nesreće iz 2018. godine na naplatnoj rampi Doljevac, u kojoj je poginula 51-godišnja Stanika Gligorijević. 

 

Odluka Vlade o neodržavanju Evroprajda biće poštovana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je će odluka Vlade Srbije o neodržavanju Evroprajda biti poštovana, ističući da ukoliko je neki skup zabranjen - biće zabranjen.

On je u Predsedništvu kazao da ta manifestacija neće biti održana i da promene te odluke neće biti.

Vučić poručio organizatorima Evroprajda, koji su najavili da će se okupiti u dogovoreno vreme uprkos odluci države da se manifestacija odloži, da je stav države da ne postoje bezbedonisni uslovi a da oni umesto da razumeju i biraju drugačije načine da se bore za svoja prava, po svaku cenu nastoje da skup održe.

"Neće biti nikakvih tuča i nikakvih sukoba", istakao je Vučić i dodao da će svako svako ko bude hteo nasilje biti priveden.

On je kazao da je održavanje parade problem sa kojim će se društvo u Srbiji suočavati u budućnosti, jer svaka politička opcija ima isključiv stav po tom pitanju.

Prema navodima Vučića, tužno je ako neko ko podržava održavanje te manifestacije smatra da je Evroprajd jednako važan kao Kosovo. 

 

Uskoro mere za uštedu struje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nadležni naporno rade na merama koje će predložiti za uštedu električne energije.

On je novinarima kazao da na tome radi Ministarstvo rudarstva i energetike, kao i svi u njegovom i kabinetu premijerke, "na merama koje ćemo predložiti, za finansijske efekte, za uštedu električne energije, za domaćinstva, a onda ćemo to videti i za kompanije", ali nije precizirao kada će mere biti predstavljene.

Naveo je i da je samo juče uvezeno nešto više od četiri gigavata električne energije za 2,4 miliona evra.

"To znači po 530 evra po megavatsatu, a prodajemo na našem tržištu po 41 evro, to je 14 puta manje. To ne može da izdrži niko, a još je leto", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije  je ponovio da će jesen i zima biti teški, ali da će se država boriti kako bi prevazišla sve probleme u vezi sa snabdevanje energijom. 

 

Beograd ne razmišlja o promeni politike prema sankcijama Rusiji

Predsednik Srbije izjavio je da zvanični Beograd u ovom trenutku ne razmišlja o promeni državne politike preka sankcijama Rusiji.

"Mi smo se izjasnili o sankcijama Rusiji pre 190 dana, odlukom Saveta za nacionalnu bezbednost. Neki su mislili da će to trajati dan, dva, deset ili nešto više ali evo, traje već više od šest meseci. U ovom trenutku ne razmišljamo o promeni te naše politike", rekao je Vučić u Predsedništvu.

On je dodao da se takva politika do sada pokazala pametnom, uprkos brojnim teškoćama i pritiscima koje je rukovodstvo moralo da izdrži.

"Bio bi to petparački film ili knjiga samo da ispričam šta smo sve prošli oko sankcija u proteklih šest meseci. Bila bi to knjiga obima Marksovog 'Kapitala' samo da kažem šta se zbivalo u tih šest meseci", rekao je Vučić.  

 

Vučić odlikovao kubanskog ministra spoljnih poslova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je kubanskog ministra spoljnih poslova Bruna Eduarda Rodrigesa Parilju Ordenom srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijeteljskih odnosa Srbije i Kube.

"Sa ponosom konstatujem da se odlikovanje dodeljuje u trenutku kada obeležavamo 120 godina uspostavljanja diplomatski odnosa, što govori o tome da imamo snažne veze uprkos geografskoj udaljenosti. Podsećam i da je nekadašnji predsednik Kube Fidel Kastro nosilac Ordena Republike Srbije na lenti, za unapređenje saradnje dve zemlje", rekao je Vučić nakon svečanosti dodele.

On je zahvalio Kubi na principijalnom stavu o podršci suverenitetu i integritetu Srbije, kao i na tome što je privržena osnovnim principima međunarodnog prava, što Srbija veoma ceni.

"Mi ostajemo na poziciji protivljenja sankcijama Republici Kubi. Veliko hvala za prijateljstvo i još jednom vas molim da prenesete najiskrenije pozdrave predsedniku Kube", rekao je Vučić.

Vučić je, takođe, rekao da je putem ministra uputio kubanskom predsedniku poziv da poseti Srbiju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR