OVO JE MISTERIOZNI BIZNISMEN KOJI JE PREMINUO U BOSNI: Bio je jedan od najbogatijih Hrvata a njegove firme svi znaju (FOTO)
Foto: Printscreen/Youtube, Printscreen/Osmrtnice.ba

preminuo vlasnik dve velike kompanije za koje je znala cela jugoslavija

OVO JE MISTERIOZNI BIZNISMEN KOJI JE PREMINUO U BOSNI: Bio je jedan od najbogatijih Hrvata a njegove firme svi znaju (FOTO)

Hrvatska -

Od njega se u čitulji oprostili supruga Smilja, dva sina, tri ćerke, snaje, zetovi i sedmoro unučadi

U Širokom Brijegu u BiH u 63. godini posle teže bolesti preminuo je jedan od najbogatijih Hrvata, biznismen Mirko Grbešić, poznat kao vlasnik Saponie, Kandita i Koestlina, velikih kompanija poznatih širom regiona.

Prve dve nastale su još u SFRJ a svoju robu i dan-danas plasiraju u sve nekadašnje jugoslovenske republike.

Grbešić je za života važio za veliku misteriju a fotografiju mu je gotovo nemoguće naći na internetu. Posle vesti da je juče preminuo, danas je u bosanskim medijima osvanula čitulja u kojoj su se supruga Smilja, dva sina, tri ćerke, snaje, zetovi i sedmoro unučadi oprostili od njega, kao ostala rodbina, kumovi i prijatelji.

Mirko Grbešić, Široki Brijeg
foto: Printscreen/Osmrtnice.ba

Inače, biznismen Mirko Grbešić rođen je 11. avgusta 1960. godine u Širokom Brijegu, a preminuo je nakon teže bolesti ove nedelje, prenose mediji iz regiona.

Bio je uspešni preduzetnik u BiH i Hrvatskoj, vlasnik kompanija Saponia i Kandit iz Osijeka i Koestlina iz Bjelovara. Grbešić je osnovao kompaniju Mepas d.o.o., a u Mostaru je otvorio najveći tržni centar u Bosni i Hercegovini "Mepas Mall".

On je 1998. godine kupio Saponiju iz Osijeka za 20 miliona nemačkih maraka. Nakon toga postao je vlasnik bjelovarskog Koestlina.

Dao je 6 miliona evra za Kandit iz Osijeka i uložio još novca da se brend vrati na police i među potrošače. Pored toga, obavezao se da će fabriku izmestiti sa postojeće lokacije i izgraditi novu u osječkom prigradskom naselju Nemetin do 2014. godine. Ova investicija vredela je 20 miliona evra.

Mirko Grbešić, Široki Brijeg
foto: Printscreen/Youtube, Printscreen/Osmrtnice.ba

U Mostaru je 2012. godine otvorio najveći tržni centar u Bosni i Hercegovini koji se prostire na skoro 100.000 kvadratnih metara.

-Centar je izgrađen tako da vizuelno, konceptualno i sadržajno prati sve aktuelne trendove kada su u pitanju centri ovog tipa u Evropi, rekao tada je Grbešić.

Njegovo poslovno carstvo karakteriše konstantan, ali ne prebrz rast. Nije imao primedbi na poslovanje njegovih kompanija, kao ni na način sticanja vlasništva nad njima, ni u BiH ni u Hrvatskoj.

-Poslovna politika koju vodimo na svim tržištima je jasna, zakonita i transparentna, tako da ne dajemo povoda za bilo kakve spekulacije, rekao je tada on.

Mirko Grbešić, Široki Brijeg
foto: Printscreen/Osmrtnice.ba

Njegovo bogatstvo procenjeno je na 17 miliona evra što ga svrstava na 15. mesto liste najbogatijih Hrvata, prenosi Večernji.hr.

Kurir.rs/Osmrtnice.ba/Večernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track