Zrenjanin : Prijem za decu sa Kosova i Metohije u Gradskoj kući

ZRENJANIN – U organizaciji Crvenog krsta Zrenjanin ovih dana deca sa Kosova i Metohije, sa teritorije Opštine Štrpce, borave u Zrenjaninu zajedno sa vaspitačima i predstavnicima tamošnje lokalne samouprave. Gradonačelnik Simo Salapura danas ih je ugostio u Gradskoj kući i poželeo dobrodošlicu.

Povelja o bratimljenju Grada Zrenjanina i Opštine Štrpce potpisane 2012. godine u Štrpcu, pa je samim tim i ovo bio jedan od povoda za prijem u kabinetu gradonačelnika.

Doputovalo četrdeset troje dece osnovnoškolskog uzrasta, za koje je juče priređen prijem u prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin i upriličen obilazak centra grada uz pratnju stručnog vodiča. Goste su dočekali i pozdravili predsednica Crvenog krsta Zrenjanin dr Sonja Kapeler Puškarić i sekretar Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević, a mladi volonteri Crvenog krsta upoznali su vršnjake s načinima angažovanja i volonterskim radom u organizaciji.

Obraćajući se našim sunarodnicima s Kosova i Metohije, gradonačelnik Zrenjanina poručio im je da ovde ni jednog trenutka ne treba da se osećaju kao gosti, već kao svoji, na svome.

“Teško je danas biti Srbin na Kosovu i Metohiji, a biti dete još i teže, zbog specifičnih životnih okolnosti i specifične situacije. Ono što je najbitnije jeste da država Srbija, na čelu sa predsednikom, čini sve da olakša uslove našem stanovništvu tamo. Ova deca koja su danas u Gradskoj kući su oličenje dobrote, hrabrosti i izdržljivosti, a naš zadatak, pre svega kao roditelja, ali i kao gradonačelnika i svih nas jeste da im na neki način olakšamo boravak, da ih programom koji smo im ovde pripremili približimo deci njihovog uzrasta iz našeg okruženja. Drago mi je da možemo da ih ugostimo i da se zahvalimo gradskoj organizaciji Crvenog krsta koja je pružila i logističku i organizacionu podršku današnjoj poseti. Verujem da će naši gosti poneti lepe utiske iz Zrenjanina i nova prijateljstva, a mi ćemo se potruditi da im u skorije vreme uzvratimo posetu i da nivo saradnje Opštine Štrpce i Grada Zrenjanina podignemo na još viši nivo, pre svega u oblasti sporta, kulture i humanog rada, kao što je to slučaj i ovom prilikom – rekao je gradonačelnik Salapura.

S posebnim emocijama je u svom kabinetu primio Anđeliju Stanojković, učenicu sedmog razreda škole u Štrpcu, koja ima dvanaestoro braće i sestara. Nabrajajući imena svih njih, ova izuzetno skromna i dobra devojčica rekla je da bi volela da školovanje nastavi u ekonomskoj školi.

Sekretar Crvenog krsta Opštine Štrpce Ivica Vanja Pužić rekao je da su izuzetno zahvalni na pozivu gradonačelnika i na organizaciji Crvenog krsta Zrenjanin.

“Utisci su fantastični, primljeni smo širokog srca i primljeni smo kao kod svojih, inače agenda i sve ono što će deca obići, kulturne i sportske objekte ovde na teritoriji ovog grada nemaju prilike da vide u svom mestu, u specifičnim uslovima u kakvim jesmo. Vaš grad je grad sa tradicijom a naša opština je osnovana 1988. godine sa ciljem da spreči iseljavanje Srba sa tog prostora i podstakne privredni razvoj, a 1999. godine desilo se to što jeste i 23 godine traje naša borba za opstanak na našim vekovnim ognjištima. Ta borba traje i dalje, ali uz podršku države Srbije i podršku ovakvih gradova kao što je Zrenjanin mi ćemo verovatno prevazići ove teške trenutke i ovu tenziju koja sada postoji” – rekao je Pužić.

 

Sekretar Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević kazala je da je današnju posetu inicirao gradonačelnik Simo Salapura i da je Crveni krst sa zadovoljstvom prihvatio ulogu domaćina budući da, kako je navela, imaju prelepa iskustva jer su, u periodu od 2016 – 2019. godine, već bili u prilici da sa Gradom Zrenjaninom budu domaćini deci sa područja Kosova i Metohije, iz kosovskog pomoravlja i opštine Ranilug i Parteš.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.