Svijet

Oglasio se otac Ukrajinke osumnjičene da je ubila kćerku Aleksandra Dugina

Oglasio se otac Ukrajinke osumnjičene da je ubila kćerku Aleksandra Dugina
Foto: Tanjug/AP | Oglasio se otac Ukrajinke osumnjičene da je ubila kćerku Aleksandra Dugina

FSB je juče označio Nataliju Vovk kao ubicu Darje Dugine, kćerke ruskog filozofa i bliskog Putinovog saradnika.

"Natalija Vovk, koja je osumnjičena za ubistvo novinarke i politikološkinje Darije Dugine, otišla je prije izvijesnog vremena u Evropu kao izbjeglica, ali se ubrzo vratila", rekao je njen otac za RIA Novosti.

Кako kaže sagovornik ruske agencije, prije nekoliko dana mu se javila kćerka i napomenula da je na Baltiku.

"Кontaktirala me je preko interneta. Rekla je da je u Litvaniji", dodao je otac, prenosi B92.

Napomenuo je da ne zna kako je njegova kćerka dospjela u Rusiju.

Osim toga, otac Vovkove je potvrdio da je služila u Oružanim snagama Ukrajine, ali ne i u bataljonu Azov. Prema njegovim riječima, ona je otišla iz vojske iz zdravstvenih razloga.

"Rekla je da su odvedeni na poligon. Ali ne znam da li su tamo pucali ili nisu", rekao je, napominjući da njegova kćerka nije učestvovala u operaciji u Donbasu.

Novinarka Darija Dugina poginula je 20. avgusta uveče. Ona je vozila automobil koji je izgorio u Odincovskom okrugu Moskovske oblasti. Prema preliminarnoj verziji, u automobilu je eksplodirala bomba. Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak po članu "Ubistvo izvršeno na opšteopasan način".

FSB je tvrdi da su zločin pripremile i počinile ukrajinske specijalne službe, a izvršilac je bila Natalija Vovk, koja je 23. jula sa dvanaestogodišnjom kćerkom ušla u Rusiju i iznajmila stan u kući u kojoj je živjela Dugina.

Neko vrijeme Vovk je pratila djevojku, tvrdi FSB, a na dan ubistva, ona i njena kćerka bile su na književno-muzičkom festivalu Tradicija, a nakon što je Dugina napustila događaj, pokrenula je eksploziju. Nakon toga, Vovk i kćerka su otišli ​​u Estoniju, tvrdi ruska obavještajna služba.

Prema hakerskoj grupi RahDit, ova Ukrajinka je ranije služila u Nacionalnom bataljonu Azov, a njeno djevojačko prezime je Šaban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije