Lavrov o KiM: "Prihvatićemo samo rešenje koje će odgovarati Srbima"

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin razgovarali su u Moskvi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2022.

18:32

Lavrov o KiM:
EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

"Razgovarano je o pitanjima bilateralne i regionalne saradnje. Konstatovana je uzajamna usmerenost na dalje unapređenje rusko-srpskog strateškog partnerstva i blisku koordinaciju napora na jačanju stabilnosti i bezbednosti na Balkanu“, saopštili su u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova posle sastanka.

"S obzirom na nedavno ozbiljno zaoštravanje situacije na Kosovu i napetost koja je tamo ostala, ukazano je da u pokrajini postoji potreba za rešenjem na osnovu strogog poštovanja međunarodnog prava na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, uz puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, legitimnih prava i interesa Srbije“, istakli su u Ministarstvu.

Pre početka sastanka, Lavrov je izjavio o nepromenjivosti stava Rusije o Kosovu, što je više puta potvrđivao i predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Zalažemo se da Beograd i Priština postignu održivo i obostrano prihvatljivo rešenje na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Naravno, ono mora, prvenstveno, da odgovara međunarodnom pravu i obavezno da dobije odobrenje Saveta bezbednosti UN. Prihvatićemo samo takvo rešenje koje će odgovarati Srbima. Našim srpskim prijateljima pružićemo sveobuhvatnu podršku u postizanju ovog rezultata“, naglasio je ministar.

Lavrov je dodao i da će Moskvi biti drago da vidi ministra spoljnih poslova Srbije Nikolu Selakovića u bilo koje vreme koje mu odgovara. Ruski ministar je naglasio da se, uprkos teškoj međunarodnoj situaciji, dijalog dveju zemalja progresivno razvija na svim nivoima.

"Predsednici Ruske Federacije Vladimir Putin i Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovaraju telefonom, upoređuju stavove, usaglašavaju naša dalja dejstva. Kontakti se odvijaju i preko međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, a radi i komisija za vojno-tehničku saradnju“, dodao je on.

Lavrov je izrazio žaljenje što u junu ove godine nije održana njegova poseta Beogradu.

"Oni koji su je sprečili po nalogu svojih ‘nadređenih’ moraju da shvate da njihove pakosti neće moći da uzdrmaju rusko-srpske odnose, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu naših naroda i imaju duboke istorijske, duhovne i civilizacijske korene“, naglasio je ruski ministar spoljnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: