22. avgust  2022. 13.03  | Izvor: RTV (Maja Stojanac)

„Učimo od prošlosti – delujemo za budućnost“ - seminar o Holokaustu (AUDIO)

NOVI SAD -

Međunarodni obrazovni seminar za nastavnike o Holokaustu i ljudskim pravima „Učimo od prošlosti – delujemo za budućnost“ i ove godine okupio je više od 40 nastavnika iz cele Srbije. Negovanje kulture sećanja na stradale u Drugom svetskom ratu i očuvanje nacionalnog identiteta, osnovne su ideje seminara, koji se, do 25. avgusta, održava u novosadskom hotelu Šeraton.

audio icon

terraforming, petar, djurdjev

Izučavanje prošlosti stradalničkih naroda, poput srpskog i jevrejskog, kao i razumevanje teških istorijskih momenata, osnovne su ideje seminara, objašnjava za Radio Novi Sad jedan od predavača, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev.

O Holokaustu se u školama mora govoriti dosledno i sistemski, kaže Đurđev, dodajući da je obuka nastavnika, koji učenicima treba da prenesu poruke o miru i toleranciji, naročito važna.

Časovi istorije nedovoljno su zastupljeni u školskom sistemu, ukazuje sagovornik, dodajući da su oni najvažniji za razvijanje kritičkog mišljenja. Nedostatak istorijskih znanja decu čini ranjivom, upozorava Đurđev, objašnjavajući da se, u tom slučaju, istorijska sećanja mogu zloupotrebiti.

Obučavanje nastavnika da učenicima na odgovarajući način ukažu na istorijsku pozadinu i metod izvođenja zločina, utiče i na suzbijanje predrasuda i neznanja.

Zadatak seminara je i rad na tome da priča o žrtvama i masovnim stradanjima postane prisutnija, kaže Đurđev, naglašavajući da se kroz obrazovanje mladi suočavaju sa uzrocima i posledicama nečovečnosti i netolerancije.

Seminar organizuje novosadska organizacija Terraforming, u saradnji sa njujorškim Institutom Olga Lengel.

Tagovi
Srodne vesti