Tekst objavljen: 20.08.2022 12:00        


Od 2021. godine cene energije u Evropi rastu kao deo globalnog trenda

Šveđani se vraćaju grejanju na mazut u pojedinim delovima zemlje Stokholm


Otkako sankcije uvedene Rusiji dovele do poskupljenja i pogoršale energetsku sušu, EU se bori da diverzifikuje svoje snabdevanje energijom, do te mere da je napustila svoje ciljeve održivosti i otprašila elektrane na naftu i ugalj.

Suočena sa rekordno visokim cenama električne energije i snagom vetra nižom nego inače, Švedska se okrenula staroj elektrani na naftu kako bi ostala upaljena svetla u južnom delu zemlje.

Stanica Karlshamn koja sagoreva naftu, koja datira iz ranih 1970-ih, radi prilično redovno oko nedelju dana, prema operateru Uniper.

Elektrana sagorijeva 70.000 litara nafte svakog sata u najnovijem primjeru kako je takozvani „zeleni prekidač“ stavljen na zadnji gorionik usred istorijske energetske krize. Iako obim može izgledati prilično mali u kontekstu globalnog tržišta nafte, on naglašava stalni trend prelaska potrošača na naftu i ugalj kako bi proizveli električnu energiju kako cijene prirodnog gasa rastu. Oba se smatraju pouzdanim izvorima energije, ali u isto vreme među metodama koje najviše zagađuju.

Prema Larssonovim rečima, ulje koje se koristi dolazi iz rafinerije u Lisekilu koju vodi Preem.

U isto vreme, cene električne energije u južnom delu zemlje dostigle su najviši nivo u istoriji, popevši se za čak 51% u Nord Pool ASA.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Južna Švedska je posebno osjetljiva na niske nivoe vetra nakon što je nekoliko nuklearnih reaktora zatvoreno u posljednjih nekoliko godina u sklopu višedecenijskog plana predviđenog referendumom o nuklearnoj energiji 1980. godine. Letnje održavanje nekih od postojećih reaktora podiglo je stanicu Karlshamn na vitalnu poziciju da zadovolji potrebe za električnom energijom.

Od 2021. godine cene energije u Evropi rastu kao deo globalnog trenda. Međutim, nakon početka rata u Ukrajini, Zapad je pojačao pritisak sankcija na Moskvu, što se spektakularno odrazilo i dovelo do dodatnog skoka cena energije i hrane u Evropi i SAD. Od tada, EU nastoji da diverzifikuje uvoz energije i smanji zavisnost od Rusije, do tačke napuštanja svojih ciljeva održivosti i uklanjanja prašine sa elektrana na naftu i ugalj. Da bi se ublažila kriza koja se nadolazi, širom Evrope se pokušavaju brojne mere uštede energije, od snižavanja temperature grejanja i hladnog tuširanja do gašenja osvetljenja.

1 komentar

  1. User image
    Драган 20.08.2022 12:12

    Није могуће?! "Напредни" Швађени да користе "прљаве" изворе енергије, ју, ју, ју, А шта би са Руским гасом?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Švedska energetska kriza grejanje mazut

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana