ZA NOĆ PALO VIŠE KIŠE NEGO ZA CEO MESEC: Evo zašto se dogodio POTOP u Beogradu i Novom Sadu! Ali, ovo NIJE KRAJ!
Potop u Srbiji, Foto: Instagram/192_rs

Nevreme i dalje tutnji Srbijom

ZA NOĆ PALO VIŠE KIŠE NEGO ZA CEO MESEC: Evo zašto se dogodio POTOP u Beogradu i Novom Sadu! Ali, ovo NIJE KRAJ!

Društvo -

Zbog obilnih padavina za kratko vreme na sve strane ulice su bile poplavljene, iz šahtova su izbijali gejziri, a niz stepenice tekli vodopadi

Posle subotnjih munja i gromova, nevreme koje od petka hara Srbijom juče je napravilo potop u zemlji jer su zbog obilnih padavina za kratko vreme na sve strane ulice bile poplavljene, iz šahtova su izbijali gejziri, a niz stepenice tekli vodopadi.

poplava, Nevreme, Novi Sad, Potop, Liman
foto: Instagram Printscreen/192.rs

Najobilnijih padavina bilo je na severu i na zapadu Srbije, u Vojvodini i u Beogradu. U Novom Sada bile su poplavljene saobraćajnice u gotovo svim delovima grada, a oluja je obarala stabla koja su pala na parkirane automobile i oštetila ih.

Prema informacijama iz JKP "Vodovod i kanalizacija", juče je na devet kišomernih stanica na urbanom gradskom području Novog Sada izmereno 40 litara kiše po kvadratnom metru za 20 minuta, što je tri puta više nego što kanalizacioni sistem može da primi.

Meteorolog Ivan Ristić Pljuskovi do petka

Meteorolog Ivan Ristić rekao je za Kurir da će i naredna četiri dana biti nestabilno vreme, s pljuskovima, gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom.

- Očekuju se velike količine kiše, ponegde i preko 50 litara po kvadratu, pa bi slivnike obavezno trebalo očistiti gde je to moguće i tako smanjiti mogućnost ponovnih poplava - savetuje Ristić.

Provala oblaka se juče sručila i na Beograd, lilo je bez prestanka više od pola sata u više navrata, a apokaliptične scene su građani delili na društvenim mrežama. Najviše pažnje privukao je snimak vodopada u Tiršovoj, gde se bujica vode spuštala niz stepenice, ali i gejzir nasred ulice jer toliko vode kišna kanalizacija nije mogla da primi.

Tiršova, provala oblaka, potop, poplava, Beograd, nevreme
foto: Instagram Printscreen/192.rs

- Padavine su najobilnije na severu Srbije, a samo u Novom Sadu je tokom noći palo više od 70 milimetara kiše po kvadratu, što je više kiše nego u proseku za ceo avgust. Kako je zemljište zbog dugotrajne suše veoma suvo, ono ne može da prihvati ogromne količine padavina u kratkom vremenskom intervalu, pa je moguće i duže zadržavanje vode, kao i lokalno plavljenje - objasnio je meteorolog Đorđe Đurić.

Nevreme, Topola, grad
foto: Rina

Snažno olujno vreme nije zaobišlo ni teritoriju zapadne Srbije, pa je u Prijepolju i Ivanjici pričinjena veća materijalna šteta na poljoprivrednim usevima.

- Grad veličine oraha padao je duže od deset minuta, za to kratko vreme livade su potpuno pobelele. Padao je grad i na gradskom području, sasulo je u trenutku pa su ljudi trčali ulicama kako bi se sklonili - rekao je Milan Ivanović iz Prijepolja za RINU.

Kurir.rs/ Iva Ogarević

Bonus video:

00:05

kiša i nevreme u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track