Papa Franja zabrinut: "Pratim situaciju"

Papa Franja rekao je danas, nakon hapšenja biskupa Rolanda Alvareza, da je zabrinut zbog rastuće tenzije između vlade i Katoličke crkve u Nikaragvi.

Izvor: B92

Nedelja, 21.08.2022.

23:25

Papa Franja zabrinut:
EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI BT

"Pažljivo, sa brigom i bolom pratim situaciju u Nikaragvi“, rekao je Sveti otac nakon molitve anđelskog pozdrava.

"Želeo bih da izrazim svoje uverenje i nadu da se otvorenim i iskrenim dijalogom mogu postaviti temelji za miran suživot sa poštovanjem“, dodao je poglavar 1,2 milijarde katolika sveta.

Određen mu kućni pritvor

Sveta stolica je saopštila da je Nikaragva u martu proterala svog ambasadora. Portparolka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borela istakla je u nedelju da Evropska unija "veoma pažljivo i sa zabrinutošću prati situaciju”. Brisel smatra, ponovila je ona, da "Nikaragvanci moraju dijalogom da pronađu mirno i demokratsko rešenje svoje političke krize”. Mons. Alvarez, biskup Matagalpe, uhapšen je u petak nešto posle ponoći i "stavljen u kućni pritvor", saopštila je nikaragvanska policija koja je od 4. avgusta stacionirana na ulazu u eparhiju. Policija se poziva na vladičino "destabilizujuće i provokativno“ delovanje. Sa njim je odvedeno osam ljudi, pet sveštenika i mirjana, saopštio je Savet biskupskih konferencija Latinske Amerike i Kariba (CELAM).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: