Hronika

Odgođeno saslušanje vještaka u predmetu protiv advokata Vukajlovića

Odgođeno saslušanje vještaka u predmetu protiv advokata Vukajlovića
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Odgođeno saslušanje vještaka u predmetu protiv advokata Vukajlovića

BANJALUKA - U predmetu protiv optuženog advokata Stojana Vukajlovića u banjalučkom Okružnom sudu trebalo je da svjedoči Sandra Božić, vještak arhitektonsko-građevinske struke, ali je saslušanje odgođeno jer se radi o dokazu i naredbi iz drugog predmeta.

Vukajlovića, inače, terete da je pomogao sudiji Nebojši Pejoviću u povredi zakona te da je u izvršnom postupku nezakonito kupio nekretnine vrijedne 566.800 KM po duplo nižoj cijeni od procijenjene. Pejović je, podsjetimo, zbog malverzacija osuđen na godinu zatvora i 40.000 KM novčane kazne. U tom predmetu Tužilaštvo je protiv sudije izdalo naredbu za vještačenje koje namjerava koristiti protiv Vukajlovića. Međutim, odbrana optuženog je istakla da se ne može koristiti naredba i vještačenje iz jednog za drugi predmet, te je tražila da se to odbije kao dokaz, zbog čega je Branimir Jukić, predsjednik Sudskog vijeća Okružnog suda, odlučio da se vještačenje odgodi. Sud će  odlučiti naknadno o prigovorima odbrane.

Advokat Dragan Tolimir je istakao da je ista situacija i s forenzičkim vještačenjem  te smatra da su  ti dokazi nezakoniti.

Svjedok Tužilaštva Željko Kekić, koji je učestvovao u izvršnom postupku na kojem je advokat kupio nekretnine, kazao je da je njemu sudija Pejović rekao da ne može da učestvuje. Kako je rekao, rečeno mu je da nije ispravno uplatio depozit jer je trebalo da se za svaku nekretninu plati posebno.

"U oglasu za licitaciju je pisalo da se mora platiti samo 10.000 KM depozita i to sam uradio. Optuženi je jedini platio ispravno, a mi ostali učesnici nismo", rekao je svjedok.

Advokat Vlado Adamović je naglasio da svjedok nije saslušan u istrazi protiv optuženog, već protiv sudije Pejovića, te smatra da je i taj dokaz nezakonit.

Optužnica Vukajlovića tereti da je kupio šest nekretnina za 283.400 KM u izvršnom postupku nad nepokretnostima protiv izvršenika Miloša Šmitrana iz Banjaluke. Vrijednost nekretnina je bila procijenjena na 566.800 KM. Izvršnim postupkom predsjedavao je sudija Pejović, koji je osuđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije