Hrvati uznemireni – čudna pojava na nebu FOTO

Večeras se iznad hrvatske obale pojavilo neobično svetlo.

Izvor: B92

Subota, 20.08.2022.

23:10

Hrvati uznemireni – čudna pojava na nebu FOTO
Foto: depositphoto/peresanz

Fotografije su redakciji "Index.hr" poslali čitaoci iz Paga, Cavtata, Zadra, Brača, Trogira.

Iz Astronomskog saveza kažu da se radi o Starlinku, projektu Ilona Maska.

"Ono što se večeras videlo na nebu su novi StarLink sateliti komapnije SpaceX gospodina Ilona Maska koji pružaju usluge globalnog Interneta. Kad ih puste iz rakete idu jedan za drugim pa se onda šire i idu paralelno vrlo blizu jedan drugome dok se ne rašire i ne stignu svaki u svoju orbitu", objavili su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Cilj Starlinka je pomoću satelita pružiti brzi internet iz svemira do udaljenih područja na Zemlji. Starlink pruža internet usluge putem ogromne mreže satelita i namenjen je ljudima koji žive u udaljenim područjima, bez pristupa brzom internetu.

"Opisala bih kao zmiju koja se kretala nebom od smera zapada prema istoku. Puno duže se zadržala na nebu od klasičnih meteora i sporo se kretalo", piše čitateljka koja je poslala fotografiju iz Fužina.

Starlinkovi sateliti stavljeni su u nisku orbitu oko Zemlje kako bi veze između satelita i površine Zemlje bile što bolje. Međutim, potreban je veliki broj takvih satelita kako bi se osigurala potpuna pokrivenost celog sveta. Smatra se da je Starlink od 2018. poslao u svemir oko 3.000 satelita, a na kraju bi ih moglo biti 10.000 ili 12.000.

Starlinkovi sateliti stvaraju probleme astronomima. Pri izlasku i zalasku sunca mogu se zapaziti golim okom jer je tada vidljiv odsjaj Sunca na njihovim krilima. To može uzrokovati pruge na slikama teleskopa te ometati pogled na zvezde i planete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: