Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
ZGRADA STARA SKORO 50 GODINA U planu rekonstrukcija i proširenje Departmana za biologiju PMF-a

ZGRADA STARA SKORO 50 GODINA U planu rekonstrukcija i proširenje Departmana za biologiju PMF-a

Na javnom uvidu nalaze se Izmene i dopune plana detaljne regulacije univerzitetskog kompleksa u Novom Sadu, odnosno konceptualni okvir planiranja za uređenje i građenje objekta za Prirodno matematički fakultet (PMF).

Slušaj vest
0:00/ 0:00
departman za biologiju pmf novi sad Foto: Pavle Pejić / NS Uživo
departman za biologiju pmf novi sad

Cilj izrade Plana je usaglašavanje aktuelnih prostornih i funkcionalnih potreba razvoja objekata PMF-a, naročito objekta Departmana za biologiju i ekologiju, sa postojećom planskom dokumentacijom, kao i sa realizacijom planiranih objekata u okruženju Instituta Biosens i objekta Studentskog kulturnog centra.

Planom će biti obuhvaćeno 0,63 ha.

Postojeći objekat Prirodno-matematičkog fakulteta Departman za biologiju i ekologiju je u svojoj sadašnjoj funkciji od 1973. godine. Objekat ima razgranatu formu u osnovi, sa glavnim kubusom postavljenim uz Ulicu dr Ilije Đuričića, koji je toplim vezama i atrijumskim prostorima vezan za središnje paviljone objekta i aneks staklenih bašti.

Spratnost objekta se kreće od P+4, u osnovnom kubusu premaulici, do P kolika je spratnost središnjih paviljona objekta i aneksa staklenika na južnoj strani objekta.

Osnovni kubus objekta ima zadovoljavajući bonitet, dok je središnjim paviljonima potrebna adaptacija i proširenje, a aneks staklenika zahteva potpunu građevinsku rekonstrukciju.

Po Planu, lokalitet je u celosti površina javne namene namenjen obrazovanju (univerzitet) i saobraćajnoj površini, a planiraće se mogućnost dogradnje unutrašnjih paviljona objekta spratnosti P do P+1, mogućnost rekonstrukcije postojećih staklenika na južnoj strani objekta, kao formiranje novih saobraćajnih pristupa objektu, za potrebe dostavljanja laboratorijskog i terenskog materijala.

U okviru Nacrta plana, preispitaće se položaj zapadne regulacije obuhvaćenog dela Ulice dr Zorana Đinđića. Ova intervencija je neophodna, kako bi se omogućio kolski pristup objektima u okviru Departmana za ekologiju i biologiju, kao i prostor za parkiranje vozila koje se koriste za funkcionisanje Departmana. Zapadno od kolovoza u Ulici dr Zorana Đinđića, predviđa se trotoar i biciklistička staza.

Proširenje kapaciteta objekta i obim rekonstrukcije utvrdiće se tako da se očuvaju arhitektonske vrednosti objekta i okruženja, piše eKapija.