Teroristički napad u Somaliji; najmanje 12 mrtvih

Najmanje 12 osoba je ubijeno, a više njih je povređeno u Mogadišu, nakon što su militanti Al Šababa upali u hotel u glavnom gradu Somalije.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.08.2022.

09:34

Teroristički napad u Somaliji; najmanje 12 mrtvih
EPA-EFE/SAID YUSUF WARSAME

"Do sada smo potvrdili da je 12 ljudi, uglavnom civila, poginulo. Operacija eliminacije terorista je pri kraju, ali još traje “, rekao je za Rojters obaveštajni oficir Mohamed, koji je saopštio samo ime.

Devet osoba je povređeno i izneto iz hotela Hajat, saopštio je ranije britanskoj agenciji šef ambulantne službe.

Zvuci eksplozija ođekivali su tokom noći, dok su vladine snage pokušavale da preuzmu kontrolu nad hotelom Hajat od militanata, saopštili su svedoci Rojtersu.

Prema njihovim navodima veliki delovi hotela su uništeni u borbama.

Policija je saopštila da su napadači detonirali dve eksplozivne naprave ispred hotela "Hajat" pre nego što su ušli u zgradu i otvorili vatru.

Navedeno je da su se skrivali na poslednjem spratu hotela, nekoliko sati nakon početka napada, a da je specijalna policijska jedinica spasila desetine gostiju i osoblja iz hotela.

Ranije je internet sajt povezan sa al-Šababom saopštio da je grupa militanata „nasilno ušla“ u hotel i da vrši „nasumično pucanje“.

"Hajat" je u ovom izveštaju opisan kao popularna lokacija za sastanke vladinih zvaničnika i drugih predstavnika vlasti.

Neprovereni snimci koje kruže društvenim mrežama pokazuju dim koji izbija iz hotela dok se čuje vika i glasni udarci, navodi BBC.

"Dva automobila-bombe su ciljala hotel "Hajat". Jedan je udario u ogradu u blizini hotela, a drugi u kapiju hotela. Verujemo da su teroristi unutar hotela", rekao je ranije za Rojters lokalni policajac.

Teroristička organizacija Al Šabab, koja je povezana sa Al Kaidom, duže vremena je u sukobu sa saveznom vladom u Somaliji.

Grupa kontroliše veći deo južne i centralne Somalije, ali je uspela da proširi svoj uticaj i na oblasti koje kontroliše vlada sa sedištem u Mogadišu.

Poslednjih nedelja militanti povezani sa ovom organizacijom takođe su napali ciljeve duž granice između Somalije i Etiopije, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće nove strategije Al Šababa, prenosi BBC.

Napad u petak predstavlja prvi teroristički akt u prestonici otkako je novi predsednik Somalije Hasan Šeik Mohamud izabran u maju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: