Završene 28. Raške duhovne svečanosti: I bebe slušaju džez 1foto: Marko Marković

Dodelom priznanja Stevan Prvovenčani, koje se dodeljuje za izuzetan doprinos srpskoj kulturi a ove godine je pripalo Darku Tanaskoviću, sinoć su zvanično završene 28. Raške duhovne svečanosti.

U obrazloženju za priznanje kaže se da je „Darko Tanasković, višedecenijski univerzitetski profesor i diplomata, književnik i prevodilac, čovek čije je pregalaštvo ostavilo neizbrisiv trag, kako na generacijama svršenih filologa-orijentalista Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i drugih visokoškolskih ustanova na kojima je izvodio nastavu, tako i na polju složenih diplomatskih kolopleta na međunarodnoj sceni u kojima se zadnje dve decenije kretala srpska država, ali i u sveopštoj kulturnoj i duhovnoj klimi prostora koji nadilaze njene administrativne međe.

NJegovo tumačenje svakodnevice, uz znalačko promišljanje o onome što je prošlo i predstavlja ishodište, pretvara ga u pouzdanog putovođu u dolazeće, stvara dragocenost koja čini zalogu budućnosti. Široki opservacijski zahvati, zasnovani na bogatoj erudiciji i multidisciplinarnom pristupu, omogućavaju mu da o esencijalnim problemima i potrebama jedne društvene zajednice iskaže jasne stavove.

Oni joj mogu i trebaju trasirati pouzdanu kaldrmisanu stazu, po kojoj će se kretati sigurnim, čvrstim hodom, bez tumaranja, posrtanja i padova“. Darko Tanasković je održao predavanje Srpsko kulturno nasleđe na KiM i Unesko.

Publika je preksinoć uživala u koncertu džez muzičarke Ane Ćurčin koja je na sceni ispred Doma kulture izvodila numere sa albuma Sketches Of Belonging i Differences. Publika je uživala u glasu Ane Ćurčin i njenim improvizacijama. Zanimljivo je primetiti da je u publici bilo mnogo porodica sa decom, a videli smo i nekoliko malih beba koje su bile mirne i upijale džez ritmove.

Ogromno interesovanje izazvalo je i izvođenje monodrame Knjiga o Militinu Danka Popovića u adaptaciji i režiji Egona Savina. Dramu je kazivao glumac Nenad Jezdić. Organizatori su morali da štampaju besplatne ulaznice kako ne bi bilo stampeda publike koji se dogodio pre neko veče kad je Mirjana Karanović igrala Petrijin venac.

Najposećenije tribine RDS bile su one posvećene 50. godišnjici filmova Kum i Valter brani Sarajevo. Prema rečima Radoslava Zelenovića, nikako se ne sme zaboraviti da je Valter jedan od najgledanijih filmova svetske kinematografije, pa makar i zahvaljujući gledanosti u Kini.

Valter nije doživeo svoj nastavak jer je upravo ovo ostvarenje Hajrudina Šibe Krvavca dočekano na nož, iako je napravljen kao film koji je trebalo da da vetar u leđa tadašnjem vladajućem sistemu. Vladislava Vojnović je s druge strane ukazala na činjenicu da je Kopolin Kum antirežimski film kojim autor dovodi u pitanje američki kapitalistički san.

Sinoć je održan koncert i Belgrejd diksilend orkestra, a poslednje dešavanje ovogodišnjih RDS biće koncert regionalne zvezde Darka Rundeka i njegove ekipe, koji je zakazan za 21. avgusta, na Gradskom trgu u 21 sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari