Nova školska godina: Od 1. septembra ne važi plan nastave za vanredne okolnosti 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Novu školsku godinu škole će planirati i početi rad po redovnom planu i programu koji je važio pre pojave epidemije korona virusa, kažu za Danas u Ministarstvu prosvete.

To važi i za osnovne škole koje mogu same da predvide plan rada i nisu obavezne da ga usklade sa Planom realizacije nastave u slučaju neposredne ratne opasnosti, ratnog, vanrednog stanja i drugih vanrednih situacija i okolnosti.

Podsetimo, ovaj plan je na zahtev Ministarstva prosvete uradio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) i on je važio prošle i pretprošle školske godine jer su obe počele u nestabilnoj epidemiološkoj situaciji.

U ovom dokumentu je taksativno naveden redosled tema i nastavnih jedinica za sve predmete od prvog do osmog razreda osnovne škole, a ideja je bila da škole usklade svoj rad sa TV časovima koji su emitovani na programima javnog servisa, da bi svi radili istim redosledom.

Plan nije rađen za srednje škole zbog velikog broja različitih programa u gimnazijama i srednjim stručnim školama.

Plan koji je napravio ZUOV je deo Pravilnika o posebnom programu obrazovanja i vaspitanja koji važi u slučaju neposredne ratne opasnosti, ratnog stanja, vanrednog stanja ili drugih vanrednih okolnosti, a u tom slučaju je dozvoljeno odstupanje do 20 odsto od propisanog plana i programa nastave i učenja.

U školama procenjuju da će ova odredba biti ključna ukoliko zbog pogoršanja epidemiološke situacije škole budu prinuđene da pređu na kombinovanu ili nastavu na daljinu.

Nastavnici sa kojima smo razgovarali smatraju da će biti nemoguće da školska godine krene po jednom planu, a da se onda prelazi na Zavodov, ali, kako napominju, to neće ni biti neophodno budući da se TV časovi više ne koriste.

Na pitanje Danasa u kojim slučajevima bi Pravilnik o posebnom programu obrazovanja i vaspitanja mogao da važi za sve škole, iz Ministarstva su odgovorili da će, ukoliko bude potrebno, ustanove biti na vreme obaveštene.

Povratak škola u redovan režim rada podrazumeva i da od 1. septembra važi odredba iz pravilnika o ocenjivanju po kojoj se zaključna ocena izvodi sa najmanje četiri (osnovna škola), odnosno tri ocene (srednja škola), a za predmete koji su u nedeljnom rasporedu zastupljeni sa jednim časom učenik mora imati bar dve ocene da bi nastavnik mogao da mu da zaključnu.

Izvođenje zaključne sa manjim brojem ocena od onih koje su propisane zakonom važi samo u slučaju kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije moguće oceniti učenika potreban broj puta.

Kako do zaključivanja ocena ima još dosta vremena, od razvoja situacije sa kovidom će zavisti da li će se ova odredba primenjivati ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari