Književni svet u Njujorku na javnom čitanju dela Salmana Ruždija

Književnici, među kojima i Pol Oster i Gej Taliz, okupili su se danas u Njujorku na javnom čitanju dela Salmana Ruždija u znak podrške piscu koji je prošle nedelje izboden nožem.

Nekoliko desetina pisaca i Ruždijevih prijatelja danas je čitalo njegova dela na stepenicama javne biblioteke na Menhetnu, a Ruždi je mogao onlajn da prati to dešavanje iz svoje bolničke sobe.

On je 12. avgusta izboden nožem u vrat i stomak dok je držao predavanje u zapadnom delu države Njujork. Operisan je i sada se njegovo stanje poboljšava.

Gej Taliz je čitao odlomak romana "Zlatna kuća" dok je irski pisac Kolum Makan pročitao deo eseja "Van Kanzasa" koji je Ruždi 1992. godine objavio u časopisu Njujorker.
 
Književnik je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva celu deceniju i da živi pod policijskog zaštitom jer je iranski ajatolah Homeini 1989. godine izdao verski dekret (fatvu) kojim je naredio vernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu "Satanski stihovi".
 
Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači.
 
Prema islamskoj doktrini, jednom izrečena fatva ne može se povući, pogotovo ako je onaj koji ju je izrekao u međuvremenu preminuo, kao što je slučaj sa Homeinijem (1902-1989).
 
 
Ruždi je u svet književnosti ušao 1981. godine, romanom "Deca ponoći", smeštenom u njegov rodni Mumbaj, čija radnja počinje u ponoć 15. avgusta 1947, u trenutku kada Indija stiče nezavisnost od Velike Britanije. 
 
Napadač koji je ranio pisca je Hadi Matar (24) Amerikanac libanskog porekla, koji je ubrzo uhapšen.
  • Cica

    20.08.2022 02:16
    Nobles se ne menja
    Vekovima isti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.