Gradovi

Slava grada: Potpuni preobražaj Trebinja

Slava grada: Potpuni preobražaj Trebinja
Foto: Vesna Duka | Slava grada: Potpuni preobražaj Trebinja

TREBINJE - Trebinje u posljednjoj deceniji doživljava potpuni preobražaj u smislu ubrzanog razvoja svakoga segmenta života ovoga grada, poruka je koja je i ove godine poslata sa proslave krsne slave ovoga grada i njegovog Sabornog hrama – Svetog Preobraženja gospodnjeg.

Tim povodom je održana i Svečana sjednica Grada Trebinja, na kojoj je, nakon kratkog filma koji je prikazao sve razvojne projekte u posljednjih nekoliko godina, gradonačelnik  Mirko Ćurić istakao da se ova lokalna zajednica najbrže razvija u Republici Srpskoj, te da je ovo grad koji je prostorno već prevazišao balkanske okvire.

Napominjući da su u Trebinju započeti, ili će tek početi, projekti višemilionske vrijednosti, on je podsjetio i na činjenicu da je ovo grad koji baštini multikulturalnost i da svojim primjerom pokazuje da je moguće da svi, bez obzira na vjeru i naciju, budu dobre komšije, a sve za dobrobit grada za koji svi žive i za koga se bore da bude bolji u svakom smislu te riječi.

"Prije dvije ili tri decenije je bilo skoro nemoguće zamisliti da se razvijamo ovakvom brzino, ali je predanim radom došlo do onoga što smo svi mi, koji iskreno volimo naš grad, priželjkivali i čemu smo se svi, ako ništa drugo, bar potajno nadali, a to je da se Trebinje danas najbrže razvija u Srpskoj“, naveo je Ćurić.

On je kazao da je Preobraženje najpozvaniji dan u godini da se donesu nove odluke koje će zaista preobraziti grad na bolje i koje će trasirati buduća razmišljanja i delanja, a koja će, kako je naglasio, prvenstveno omogućiti da naša djeca i unuci ovdje stvaraju svoju budućnost.

Ćurić je nakon svečanog obraćanja podijelio priznanja za sedam najzaslužnijih privrednih subjekata u gradu. 

Svečanoj sjednici je prethodila Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu koju su predvodili episkop zahumsko-hercegovačke i primorske Dimitrije, vikar vladike Grigorija Jovan i vladika mileševski Atanasije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije.

Vladika zahumsko hercegovački i primorski Dimitrije je, blagoslovlivši vjernike i sve goste, izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja Trebinjaca i Trebinjki, ali brojnih gosti iz cijelog regiona i svijeta koji su se sabrali u zajedničkoj molitvi na ovaj sveti dan.

"Govorili su hrišćanski mudraci da to što ništa u potpunosti ne može da zadovolji nas u ovom svijetu znači da smo stvoreni za bolji svijet u kome ljubav, milost i radost obitava, a upravo se tom svijetu približavamo služeći svetu liturgiju, svijetu u kome nema smrti, u kome nema grijeha i zla i svijetu u kome nas đavo ne iskušava. To je svijet u kojem se pričešćujemo i zato sam blagodaran Bogu što nam je danas došao vladika Atanasije iz Mileševe kao i vladika humski Jovan koji je pomoćnik našeg vladike Grigorija", kazao je vladika Dimitrije.

Liturgiji i Svečanoj sjednici su prisustvovali predstavnici javnog i privrednog života Trebinja, te brojni gosti, među kojim su bili predstavnici opština istočne Hercegovine i cijele Republike Srpske, ali i čelni ljudi lokalnih zajednca Srbije i Crne Gore, kao i princ Filip i princeza Danica Karađorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije