Linkovi

Sjedinjene Države pozvale Kosovo i Srbiju da nastave dijalog


Sedište Stejt departmenta u američkoj prestonici Vašingtonu (Foto: AFP/Alastair Pike)
Sedište Stejt departmenta u američkoj prestonici Vašingtonu (Foto: AFP/Alastair Pike)

Sjedinjene Države pozvale su u Kosovo i Srbiju da nastave dijalog, pošto je susret dve strane u Briselu u četvrtak okončan bez rezultata.

Ned Prajs, portparol Stejt departmenta, izjavio je na konferenciji za medije da Vašington pažljivo prati situaciju.

Koliko znamo, razgovori se nastavljaju. Mi, u partnerstvu sa EU, to pažljivo pratimo i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog i predlažemo im da ga nastave", rekao je Prajs.

Zvaničnik Stejt departmenta precizirao je da Vašington u potpunosti podržava dijalog - rekavši da je potrebno unaprediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o uzajamnom priznanju.

Prajs je rekao i da specijalni izvestilac američke administracije za Balkan Gabrijel Eskobar, uz ambasadora SAD-a u Evropskoj uniji Marka Gitenštajna, pažljivo prate razgovore između Prištine i Beograda.

"Uveravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi već duže vreme. Reč je o prioritetu koji obuhvata celu našu organizaciju, kako na terenu - tako i u SAD-u", ukazao je Prajs.

Tokom treće runda dijaloga, održane između Kosova i Srbije posle jednogodišnje pauze, nije ostvaren napredak.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je da dve strane nisu postigle dogovor u vezi sa registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima.

Ukazao je, međutim, da su se pregovarači Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić saglasili da razgovore nastave narednih dana.

XS
SM
MD
LG