Najnovije vesti
Vesti Svet
"Ahilova peta" Kremlja postaje stvarnost, ali je opet stvoren RAZDOR U EU: Od apela Zelenskog do RAMPE ZA RUSE munjevitom brzinom

"Ahilova peta" Kremlja postaje stvarnost, ali je opet stvoren RAZDOR U EU: Od apela Zelenskog do RAMPE ZA RUSE munjevitom brzinom

Rusi se utrkuju u pokušaju da dobiju evropske vize iz straha da bi Evropska unija mogla da zabrani ulazak ruskim turistima kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu. U međuvremenu, unutar bloka se javio razdor oko ove drastične mere.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: Maks Vetrov / Sputnik / Profimedia, AP/ David Goldman, Shutterstock / Ringier
.

Broj zahteva za šengenske vize, koje omogućavaju pristup većini zemalja EU, koje podnose Rusi naglo je porastao poslednjih nedelja, prema turističkim agencijama koje je kontaktirao "Moskou Tajms".

Blic preporučuje

- Ne verujem da će EU prestati da izdaje sve vize Rusima. Međutim, osećaću se prijatnije sa šengenskom vizom, čak i ako trenutno ne planiram da idem nigde - rekao je jedan stanovnik Moskve koji je nedavno podneo zahtev za vizu EU.

Foto: shutterstock

Jedna Moskovljanka je rekla da je platila turističkoj agenciji oko 25.000 rubalja (409 dolara) za njen zahtev za šengensku vizu i da očekuje da će je dobiti sledeće nedelje.

- Moji bliski prijatelji sada žive u Evropi i ne mogu da se vrate u Rusiju iz raznih razloga, uključujući i političke. Želim da ih posetim uskoro - rekla je.

Broj zahteva za šengenske vize koje su podneli Rusi udvostručio se u poslednje dve nedelje, izjavila je za "Moskou tajms" Maja Lomidze, šefica ruske asocijacije turoperatora.

Tatjana, državljanka Rusije koja se preselila u EU pre nekoliko godina, rekla je da je zamolila članove porodice u Rusiji da podnesu zahtev za šengenske vize čim je počela diskusija o zabrani putovanja.

- Ova situacija izgleda veoma zastrašujuće, ja živim u Evropi, a moji rođaci žive u Rusiji. Šta ako se granice zatvore i moja majka ne može da me poseti? - kaže Tatjana.

Foto: Manuel Lorenzo / EPA;

Iako su sankcije EU Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, prema tvrdnjama zvaničnika, usmere na državni vrh te zemlje, a ne na građane, svi su izgledi da bi se to uskoro moglo promeniti. Ovo pitanje biće verovatno na dnevnom redu na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Češkoj, krajem avgusta, saopštio je portparol nemačke vlade Štefan Hebestrajt.

Činjenica je da je pitanje zabrana izdavanja turističkih viza u obično tromoj EU munjevito prešlo put od ideje do teme o kojoj se ozbiljno raspravlja, pa čak i postaje realizovana u nekim zemljama.

Foto: RAS Srbija / RAS Srbija

Međutim, ideja o sankcionisanju ruskih turista izazvala je žestoku debatu otkako ju je ranije ovog meseca podržao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Pristalice kažu da Rusi moraju da snose odgovornost za postupke svoje vlade, a protivnici dovode u pitanje validnost sankcija zasnovanih na ideji kolektivne odgovornosti.

Finska je u utorak saopštila da će smanjiti broj viza koje se izdaju Rusima za 90 odsto od sledećeg meseca, a Litvanija i Letonija su nedavno takođe najavile ograničenja za turističke vize za Ruse.

Estonija će ove nedelje zatvoriti svoje granice za više od 50.000 Rusa kojima su prethodno izdate vize i postaće prva zemlja u EU koja sprovodi mere sa ciljem da oteža ulazak Rusima.

Zabrana ulaska ruskim turistima u šengenski prostor je "Ahilova peta Moskve", izjavila je premijerka Estonije Кaja Кalas. Oštra reakcija pripadnika ruske elite na pozive unutar EU da se zabrani ulazak ruskim državljanima pokazuje da bi to bila efikasna sankcija, dodala je.

Foto: darko bandić / Tanjug/AP

Vlada u Talinu odlučila je prošlog četvrtka da od 18. avgusta ruski državljani više ne mogu da uđu u Estoniju sa šengenskim vizama. Zabrana se odnosi samo na vize koje izdaje Talin, ali ne i na one koje izdaju druge članice zone slobodnog kretanja.

Tri baltičke države i Finska, koje dele kopnene granice sa Rusijom, izvestile su o povećanju broja Rusa koji koriste njihove aerodrome za dalje tranzit u EU kako bi zaobišli zabranu letova ruskih avio kompanija u blok.

Češka, koja trenutno predsedava rotirajućim predsedništvom EU, rekla je prošle nedelje da podržava ideju o zabrani turističkih viza za Ruse širom EU.

Foto: Clemens Bilan / EPA;

Dok su Češka, Litvanija, Estonija, Letonija, ali i Poljska, prestale da izdaju određene vize da bi pojačale pritisak na Moskvu, Nemačka je to odbila. Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je na konferenciji za novinare u ponedeljak da ruska zabrana putovanja podriva ciljane sankcije, dodajući da "ovo nije rat ruskog naroda, već rat Vladimira Putina".

On je dodao da je "važno da shvatimo da ima mnogo ljudi koji beže iz Rusije jer se ne slažu sa ruskim režimom".

Na istoj konferenciji za novinare, premijerke Finske i Danske Sana Marin i Mete Frederiksen rekle su da o zabrani viza treba razgovarati na nivou EU. Švedska premijerka Magdalena Anderson rekla je da njena vlada još ništa nije odlučila po tom pitanju.

Marin je rekla novinarima da "to nije crno ili belo pitanje, postoje nijanse sive" i da se zalaže za koordinisan pristup širom EU.