Tržište

Dolar na tronedjeljnom maksimumu

Dolar na tronedjeljnom maksimumu
Foto: Pixabay | Dolar na tronedjeljnom maksimumu

​SINGAPUR/HONG KONG - Dolar je ojačao danas na tronedeljni maksimum nakon što je zapisnik sa julskog sastanka Federalnih rezervi (FED) nagovijestio da će američke kamatne stope u dužem vremenskom periodu ostati povišene kako bi se oborila inflacija.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost zelene novčanice prema korpi vodećih valuta, porastao je za 0,22 posto na 106,89 poena, na najviši nivo od kraja jula, izvještava Rojters.

Britanska funta je jutros na kratko pala ispod od 1,2 dolara, na najniži nivo u posljednje tri nedjelje usljed jačanja dolara, a i pod pritiskom podataka o usijanju inflacije koja je u julu premašila 10 procenata, što je podiglo strah u pogledu perspektiva rasta Velike Britanije.

Britanska valuta se, prema posljednjim podacima, trguje u padu od 0,3 odsto, na nivou od 1,2015 dolara.

Na silaznoj putanji je i evro, koji je oslabio za 0,2 procenta na 1,0157 dolara.

Dolar je blago ojačao prema jenu i mijenja se po kursu od 135,25 jena, što je neznatno iznad njegovog jednonedjeljnog maksimuma.

Kineski juan je takođe pod pritiskom niza nepovoljnih pokazatelja, uključujući slabu potrošnju, nizak nivo ekonomskog raspoloženja, anemičan rast kredita, krizu tržišta nekretnina i kovid mjere ograničenja, što sve baca sijenku na izglede privrednog rasta druge po veličini svjetske ekonomije.

Juan je potonuo prema dolaru za oko 0,2 posto, na 6,793 juana za dolar, a takođe je skliznuo ispod svog 200-dnevnog pokretnog proseka u odnosu na evro.

Zapisnik FED-a, objavljen sinoć, pokazuje da su zvančnici američke centralne banke ocijenili krajem prošlog mjeseca da ima "malo dokaza" da inflatorni pritisci u SAD popuštaju. Prema tumačenju Rojtersa, to bi moglo da znači eventualno blaže podizanje referentne stope, ali ne i prelazak na smanjenje kamata u 2023, na koje su se trgovci donedavno kladili.

Tržišni akteri sada daju oko 40 posto šansi trećem uzastopnom povećanju ključne kamate FED-a za 75 baznih poena u septembru i očekuju da će stopa dostići maksimum od oko 3,7 procenata do marta, na kojem će se zadržati do kasnijeg dijela 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije