Dostupni linkovi

Ruski tužitelji traže 15 godina zatvora za čelnika krimskih Tatara i aktiviste


Asan Ahtemov (lijevo) i Nariman Dželal (fotoarhiva)
Asan Ahtemov (lijevo) i Nariman Dželal (fotoarhiva)

Ruski tužitelji zatražili su od suda na Krimu, koji je pod ruskom okupacijom, da osudi čelnika krimskih Tatara Narimana Dželala i dvojicu aktivista, braću Asana i Aktema Ahmetova, na po 15 godina zatvora.

Dželalov odvjetnik, Nikolaj Polozov, rekao je 17. kolovoza da su tužitelji zatražili i od krimskog Vrhovnog suda da izrekne novčane kazne svakom od optuženih, te da im naredi da prve tri godine kazne služe u zatvoru maksimalne sigurnosti.

Dželal i njegovi suoptuženici uhićeni su početkom rujna 2021. godine pod sumnjom da su sudjelovali u napadu na plinovod.

Ukrajina je optužbe protiv aktivista nazvala izmišljenima, a Sjedinjene Države su pozvale Rusiju da ih oslobodi.

Nariman Dželal je zamjenik predsjednika samoupravne Skupštine krimskih Tatara, Medžlisa, koja je zabranjena na Krimu nakon što je Rusija poluotok anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Uhićenje Dželala i njegovih kolega odmah je izazvalo prosvjede ispred krimskog Ureda ruske Federalne sigurnosne službe (FSB), koji je završio pritvaranjem više od 50 ljudi.

Ruska novinska agencija Interfax u rujnu je izvijestila da se kaznena istraga protiv Dželala odnosi na plinovod koji je oštećen 23. kolovoza u selu u blizini glavnog grada Krima, Simferopolja.

Zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Emine Džepar rekla je da je pritvaranje muškaraca "osveta" Moskve za Dželalovo sudjelovanje na konferenciji u Kijevu tog mjeseca posvećenoj "deokupaciji" Krima.

Moskva je taj događaj osudila kao "antiruski".

XS
SM
MD
LG