Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
POSKUPEO PAPIR, PA I ŠKOLSKE SVESKE Na opremanje đaka za školsku godinu ode CELA PLATA

POSKUPEO PAPIR, PA I ŠKOLSKE SVESKE Na opremanje đaka za školsku godinu ode CELA PLATA

Nova školska godina polako se približava. Đaci sigurno nisu srećni što im se završava letnji raspust, ali ni roditelji, koji uveliko preračunavaju koliko novca će i ove godine morati da izdvoje za školski pribor.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Roditeljsko interesovanje kasni Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija
Roditeljsko interesovanje kasni

Na spisku za nabavku su, ako je potrebno, nov ranac ili torba, sveske raznih veličina, peratonica, lenjiri, šestari, pribor za likovnu kulturu, oprema za fizičko vaspitanje i, naravno, set novih ili polovnih udžbenika. Kako su sniženja na školsku opremu i pribor po nekim knjižarama i papirnicama počela još polovinom prošlog meseca, tako su roditelji i deca požurili su da po nižim cenama pazare nove sveske, knjige, rančeve, pa su zapažene velike gužve što u knjižarama i papirnicama, što u prodavnicama polovnih udžbenika...

Tako je jedna novosadska knjižara još polovinom jula pripremila sniženja od 20 do 70 odsto na celokupnu ponudu opreme za učenike, dok postoji i ponuda po kojoj se za svaku kupovinu veću od 1.000 dinara dobija popust od 25 odsto.

.
Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija
.

- Kod nas su polovinom jula počela sniženja na školski pribor, pa je tada počela i potražnja za istim – kažu u knjižari za Dnevnik. - Trenutno se najviše prodaju rančevi. Imali smo veliku ponudu i izuzetno kvalitetnih rančeva poznate norveške marke, čije cene su se kretale od 13.000 do 19.000, koji su skoro rasprodati; bez obzira na visinu cena. Oni su anatomski, otporni na vlagu, sa kabanicom i noćnim svetlima, te su cene usklađene s kvalitetom.

U ovoj knjižari mogu da se pronađu i mnogo povoljnije varijante, a najviše je pribora popularne marke "Santori". Neki rančevi su, na primer, pre sniženja koštali 7.000, pa su sniženi na 5.000 dinara. Prazne "Santori" pernice koštaju oko 2.000, dok su one sa komplet priborom do 4.500 dinara. Ovde se mogu naći i različite pernice po nižoj ceni od oko 600 dinara. Cene različitih planera sežu do 800 dinara, sveske A5 formata koštaju od 100 do 200, dok su one A4 formata od 200 do 350 dinara. Sveske sa kvalitetnijim, debljim koricama koštaju do 600 dinara. U ponudi su rezači različitog kvaliteta, veličine i dizajna, pa im se cene kreću do oko 250 dinara. Gumice mogu da se kupe za oko 30, ali ima i onih koje koštaju po 450 dinara. Prosečna cena školskih lektira je oko 600 ili 700 dinara.

Papir poskupeo

Interesovanje roditelja i učenika za školski pribor ove godine kasni, kažu u drugoj knjižari, verovatno zbog toga što su se ljudi nakon perioda pandemije uželeli godišnjih odmora i predaha, pa su ove godine odložili obaveze oko priprema za novu školsku godinu. Cene su slične prošlogodišnjim, jedina razlika je u tome što je papir poskupeo, pa su tako papirne konfekcije nešto skuplje.

Planeri od 230, skeske A4 formata po 100 dinara do 400 za one s debljim koricama, dok su one A5 formata 50 dinara, a 230 sa debljim koricama.

Kartonske fascikle koštaju od 130 do 150 dinara, a najlon fascikle po 6 do 12 dinara. Notne sveske su oko 50 dinara, a atlas može da se kupi po ceni od 1.300 do 1.500. Komplet flomastera staje od 200 do 500, drvene boje od 200 do 500. Markeri mogu da se kupe za 130 dinara, dok hemijske olovke koštaju od 40 dinara, pa naviše...

Školski pribor
Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija
Školski pribor

Školski ženski rančevi mogu se ovde kupiti po ceni od 3.000 pa do 9.000 dinara, koliko koštaju oni s točkićima. Cene muških rančeva se kreću od 2.000 do 4.900 dinara, dok su rančevi za predškolce jeftiniji, pa se mogu kupiti po ceni od 1.500 do 2.000 dinara.

U trećoj novosadskoj knjižari interesovanje za školske udžbenike uveliko je počelo, o čemu svedoče velike gužve u knjižari.

- Udžbenici su odavno počeli da se kupuju - otkrivaju oni. - Imamo sve izdavače, a ukoliko nekih od udžbenika nema na policama, uvek mogu da se poruče. Cene lektira se razlikuju u zavisnosti od izdavača, pa tako ista lektira za najniže razrede može da košta 200, ali i 400 dinara.

Polovni udžbenici godinama unazad popularni

U prodavnici polovnih udžbenika, smeštenoj u Ulici Vase Pelagića, kažu da je ovih dana potražnja za polovnim uybenicima postala intenzivnija, ali i da je počela ranije u odnosu na prethodnu godinu. Roditelji i deca ovde mogu da biraju uybenike za sve razrede osnovnih i srednjih škola. Dostupni su svi izdavači, a cene su u odnosu na nove uybenike upola manje. Tako je komplet udžbenika koji inače košta 18.000 dinara, ovde otprilike 10.000 dinara.

- Novi kompleti uybenika za osnovnu školu, od prvog do četvrtog razreda, koštaju od 7.000 do 9.000, dok se kod nas mogu kupiti za 3.500 do 4.000 dinara - ističu u prodavnici. - Kompleti udžbenika za srednje škole kod nas mogu da se kupe za oko 9.000 dinara. Kod nas su cene udžbenika porasle za samo pet odsto, a pružamo i mogućnost besplatne dostave knjiga na kućne adrese.

Prodavcima pune ruke posla
Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija
Prodavcima pune ruke posla

U kineskim prodavnicama, ali i marketima širom grada roditelji i učenici mogu da se pripreme za predstojeću školsku godinu. Cene se umnogome ne razlikuju, osim što se neke sveske, sitan školski pribor ili oprema za likovno mogu pronaći po nešto nižim cenama. Ukoliko je cena pernice viša, uglavnom je prati i bolji kvalitet, te isključivo od kupca zavisi koliko je spreman da izvoji novca za isti.

Kada se sabere šta je sve potrebno za opremanje đaka, neophodno je izdvojiti dosta novca, a ukoliko je u domaćinstvu više školaraca, roditeljima su novčanici sve tanji, kako se septembar približava.