Dostupni linkovi

Poznat dnevni red briselskog sastanka Kurtija i Vučića


Premijer Kosova Aljbin Kurti (lijevo) sastao se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (desno) u Briselu, 15. juni 2021.
Premijer Kosova Aljbin Kurti (lijevo) sastao se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (desno) u Briselu, 15. juni 2021.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se 18. augusta u Briselu, nakon više od godinu dana od posljednjeg sastanka, u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije (EU).

Sastanak na visokom nivou o dijalogu Priština-Beograd bit će održan u Briselu, gdje će biti prisutni visoki predstavnik EU Josep Borrell i specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Na zvaničnoj internetskoj stranici EU najavljeno je da će sastanak početi 18. augusta u 10.30 sati i da će se fokusirati na dalji put u dijalogu i postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Tokom sastanka bit će obrađena i aktuelna pitanja, a cilj će biti spuštanje tenzija između strana.

Visoki predstavnik EU će također održati odvojene sastanke sa svakim liderom.

Na kraju sastanka, visoki predstavnik EU Josep Borrell dat će izjavu za medije. Izjava visokog predstavnika Borrella prenosit će se uživo na službenoj internetskoj stranici EU i bit će objavljena na portalu Evropske službe za vanjske poslove (EEAS).

U međuvremenu, pred sastanak u Briselu, premijer Aljbin Kurti, zajedno s zamjenikom premijera Besnikom Bisljimijem (Bislimi), sastao se 16. augusta sa specijalnim predstavnikom EU na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte.

U fokusu sastanka bili su i budući sastanci u Briselu, kao i procesi, te pitanja u vezi s dijalogom između Kosova i Srbije.

Tokom sastanka je naglašena posvećenost nastavku suradnje i koordinacije između Vlade Kosova i predstavnika EU, Sjedinjenih Država, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Italije.

XS
SM
MD
LG