01:48

KVINTA ŽELI DA KURTI PONOVI JEDNOSTRANU ODLUKU O REGISTARSKIM TABLICAMA! Stručnjaci predvideli šta ČEKA SRBIJU 1. SEPTEMBRA

kurir tv

KVINTA ŽELI DA KURTI PONOVI JEDNOSTRANU ODLUKU O REGISTARSKIM TABLICAMA! Stručnjaci predvideli šta ČEKA SRBIJU 1. SEPTEMBRA

Politika -

Kvinta ohrabruje Kurtija da primeni jednostranu odluku o registarskim tablicama, smatra Milovan Drecun predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Dva dana uoči zakazanog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu, nije izvesno šta je na dnevnom redu.

Posle oružanih provokacija na severu Kosova 31. jula i za mesec dana odložene primene odluke o dokumentima za ulazak na Kosmet, kao i o registarskim tablicama, kosovski zvaničnici tvrde da u Briselu neće razgovarati o već dogovorenim temama. Iz SAD i EU stižu najave da će tema sastanka biti i početak formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), što je preduslov svih dogovora.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Gosti Usijanja su Milovan Drecun predsednik skupštinskog Odbora za KiM i Dejan Vuk Stanković univerzitetski profesor i politički analitičar. Drecun tvrdi da Kvinta u ovom trenutku ohrabruje Kurtija da primeni jednostranu odluku o registarskim tablicama.

- Imate situaciju da tako zvani ambasador SAD u Prištini kaže 31. jula Kurtiju da prolongira realizaciju te odluke na 30 dana. U drugom delu te izjave se kaže da to ne znači da ne treba primeniti tu odluku. Danas su predsednici 4 opštine na sevetu Kosova imali sastanak sa grupom zemalja koji se nazivaju Kvinta. Potpuno je jasno zašto koriste tih 30 dana. Žele da ubede predstavnike srpskog naroda da ne trebaju da se suprotstavljaju takvoj odluci, već da prihvate realnost na terenu. Dakle Kvinta ohrabruje Kurtija da primeni jednostranu odluku o registarskim tablicama - rekao je Drecun.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Ako imamo to u vidu da Kvinta zajedno sa SAD podržava Kurtijevu jednostranu odluku. Onda i pominjanje ZSO (Zajednica srpskih opština) liči na neku vrstu trgovine. Mogli su oni do sada da Prištinu nateraju da se realizuje ZSO - rekao je Drecun.

Stanković se dotakao ZSO i naveo da ga to pitanje najviše plaši.

- Ono što mene najviše plaši je da neko stvarno prihvati tu ZSO. To znači da se onda ide na onaj poslednji korak, a to je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa. Što znači da vi otvarate priču o statusu i pred EU morate da se izjasnite šta o tome mislite. Oni bi onda nama rekli sledeće. Mi smo vama dali određeni stepen autonomije u nekim društvenim oblastima koje samostalno uređujete nezavisno od centralne vlade u Prištini. Ali zauzvrat treba da prihvatite međunarodno pravni subjektivitet Kosova. Hoću da kažem da bi uvođenje ZSO bio uvod u pitanje statusa - rekao je Stanković.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Ono što na paradoksalan način Srbima odgovara jeste da Kurti ovim zatezanjem oko ZSO prolongira otvaranje pitanja statusa. Koje se vezuje za sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa - rekao je Stanković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:25

KARAN: PRIŠTINA PLANIRA ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA! Potpukovnik o krizi na KiM: Evropska unije nije u stanju da reši probleme na Kosovu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track