Dostupni linkovi

Šef UN-a u Ukrajini 18. augusta na sastanku s Zelenskim i Erdoganom


Brod pod zastavom Liberije u morskoj luci Pivdenni 8. augusta nakon dogovora o izvozu žitarica.
Brod pod zastavom Liberije u morskoj luci Pivdenni 8. augusta nakon dogovora o izvozu žitarica.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres otputovat će 18. augusta u Ukrajinu, gdje će sudjelovati na sastanku s ukrajinskim i turskim predsjednikom, Volodimirom Zelenskim i Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Na poziv predsjednika Zelenskog, generalni sekretar će u četvrtak boraviti u Lvivu, kako bi sudjelovao na trilateralnom sastanku s turskim predsjednikom Erdoganom i ukrajinskim liderom", rekao je portparol UN-a, Stephane Dujarric.

On je dodao da će Guterres 19. augusta posjetiti Odesu, nakon čega će otići u Tursku.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres zatražio je formiranje demilitarizirane zone oko elektrane Zaporožje, najveće u Evropi.

I UN i njihov nuklearni nadzornik, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), rekli su da bi inspektorima IAEA trebalo dozvoliti da posjete elektranu.

Guterres je navodno razgovarao s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom 15. augusta, kada je rusko Ministarstvo vanjskih poslova također insistiralo da će učiniti "sve što je potrebno" da omogući stručnjacima IAEA pristup postrojenju, koje se nalazi u blizini linija fronta na jugoistoku Ukrajine.

Iscrpljeni ukrajinski radnici u elektrani žale se da ih drže na nišanu, a operater elektrane, Enerhoatom, rekao je da Rusija priprema manevar kako bi preusmjerila proizvodnju energije u Zaporožju na mrežu koju kontrolira Moskva.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je 16. augusta da je s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom razgovarao o ruskom "nuklearnom terorizmu", kako je opisao situaciju u nuklearnoj elektrani u Zaporožju, koja je pod ruskom kontrolom na jugu Ukrajine i koja je meta napada.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan više puta je tražio ulogu svoje države, inače članice NATO-a, da posreduje u sukobu, a Ankara je bila ključna za nedavni dogovor koji je omogućen ponovni početak izvoza žitarica i đubriva iz tri ukrajinske luke na Crnom moru.

Dujarric je rekao da će Guterres 20. augusta posjetiti Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, koji nadgleda pomorske pošiljke.

U centru rade ruski, ukrajinski, turski i zvaničnici UN-a.

Prvi brod, koji je na osnovu multilateralnog sporazuma napustio Ukrajinu, prema navodima izvora na brodu i satelitskim podacima, pristao je rano 16. augusta u sirijski lučki grad Tartus.

Brod Razoni pod zastavom Sijera Leonea, otputovao je iz Ukrajine 1. augusta i nije se, kako je bilo precizirano rasporedom, iskrcao u Liban, već se pojavio u Tartusu.

Rusija je saveznik sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu i pomaže mu u građanskom ratu, te ima mali pomorski objekt u Tartusu.

Brod, koji je natovaren sa 23.000 tona ukrajinskog žita, u međuvremenu je isplovio 16. augusta iz crnomorske luke za Etiopiju, gdje će isporučiti prvu pošiljku te vrste iz programa pomoći zemljama koje se suočavaju s glađu, navodi ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG