Vizuelna umjetnost

Slika milionske vrijednosti se vraća u Srbiju poslije 30 godina

Slika milionske vrijednosti se vraća u Srbiju poslije 30 godina
Foto: Tanjug | Slika milionske vrijednosti se vraća u Srbiju poslije 30 godina

Procijenjena vrijednost slike "Blagoveštenski sabor 1861. godine" slikara Vlaha Bukovca, koja će biti vraćena Srbiji iz Švajcarske nakon gotovo 30 godina od krađe, iznosi između 600.000 i milion evra, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Slika je ukradena 1993. godine iz dvorca Dunđerski, a iz MUP-a Srbije podsjećaju da je u saradnji srpske i švajcarske policije u avgustu 2021. godine razbijena četvoročlana organizovana kriminalna grupa, čiji je organizator lice inicijala S.G. uhapšeno u Cirihu, u čijem stanu je pronađena ova slika.

Takođe, u Cirihu je uhapšen još jedan član ove kriminalne grupe, dok su druga dva člana uhapšena u Beogradu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković navela je saopštenju da je u potrazi za slikom učestvovalo i ovo ministarstvo, kao i da je čitava akcija držana u tajnosti, pošto je riječ o vještim ljudima koji dugi niz godina trguju umjetninama.

Ona je navela da se za ovim djelom, koje predstavlja kulturno blago od neprocjenjivog značaja za Srbiju, dugo vremena nije tragalo, tačnije tek do prije oko godinu i po dana.

"Vraćanje ove značajne slike je pokazatelj opredeljenosti Srbije zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa, kao i upornosti i istrajnosti da se ukradena dela pronađu i vrate tamo gde pripadaju", istakla je Gojkovićeva.

Slika "Blagoveštenski sabor 1861. godine" Vlaha Bukovca danas je u Cirihu predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine i biće transportovana u Srbiju u Muzej Vojvodine, iz kojeg je ukradena prije 30 godina.

Blagoveštenski sabor je bio crkveno-narodni sabor Srba u Austrougarskoj monarhiji, koji je održan 2. aprila 1861. godine na dan crkvenog praznika Blagoveštenje i okupio je najuglednije predstavnike Srba iz Ugarske.

Vlaho Bukovac (1855-1922) jedan je od najslavnijih slikara iz regiona, poznat, između ostalog po portretima članova dinastija Obrenović, Karađorđević i Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije