Najnovije vesti
Vesti Društvo
SRBIJA BOLJA OD HRVATSKE PO NAORUŽANJU Na najnovijoj rang listi specijalizovanog sajta "Global fire power" naša država lošije plasirana samo od TRI DRŽAVE u širem regionu

SRBIJA BOLJA OD HRVATSKE PO NAORUŽANJU Na najnovijoj rang listi specijalizovanog sajta "Global fire power" naša država lošije plasirana samo od TRI DRŽAVE u širem regionu

Srbija od svih država bivše Jugoslavije ima najbolje naoružanje pošto se nalazi na 61. mestu na svetu i to jednu poziciju ispred Hrvatske, prema najnovijoj tabeli specijalizovanog sajta "Global fire power". Analitičari ocenju da ovaj portal rangira zemlje na osnovu više od 50 kriterijuma s tim što, kako kažu, ne uzima u obzir veoma važan aspekt: članstvo neke države u vojnom savezu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, Oliver Bunić, Shutterstock, Koca Sulejmanović/EPA / Ringier
.

Kako je objavio GFP, lidersku poziciju i dalje drži SAD ispred Rusije dok je treća Kina. Činjenica da je ova godina donela rat u Ukrajini i velike tenzije na Tajvanu, učinila je tabelu ovog sajta interesantnijom nego inače.

U prvih 10 na tabeli GFP-a su još Indija, Japan, Južna Koreja, Francuska, Velika Britanija, Pakistan i Brazil.

Kada je reč o širem regionu Srbije, od naše države bolje su plasirani Grčka, Rumunija i Mađarska, sve tri članice NATO.

"Rangiranje na osnovu više od 50 kriterijuma"

Inače, GFP je rangirao države na osnovu svog specijalnog indeksa. O kakvom parametru se radi pokušao je za "Blic" da objasni vojni analitičar Vlade Radulović.

Vlade Radulović
Foto: Televizijski kanal K1 / screenshot
Vlade Radulović

- Rangiranje na GFP listi forimira se na osnovu više od 50 različitih kriterijuma koji su grupisani u devet osnovnih kategorija. U slučaju Srbije, osam kategorija, jer nemamo ratnu mornaricu kao zaseban vid oružanih snaga. U okviru njih razmatraju se kako stanje u ljudstvu i tehnici u jedinicama Ratnog vazduhoplovrstva i Kopnene vojske, tako i finansijska snaga države, potencijal prirodnih resursa, geografske odlike, pa čak logistički i infrastrukturni kapaciteti poput aerodroma, luka, mreže autoputeva i železnice - naglašava Radulović.

Kako kaže, iako je veliki broj kriterijuma nesumnjivo doprineo u načelu objektivnom pozicioniranju zemalja pojedinačno, postoji ipak nekoliko stavki koje bi itekako uticale na konačni poredak na aktuelnoj listi.

- GFP lista recimo kao kriterijum ne uzima članstvo neke države u vojnom savezu što je itekako važan aspekt. Segment kolektivne bezbednosti i ugovori koji sadrže obaveu odbrane svoje članice po principu "napad na jednu članicu, napad je na ceo savez" u velikoj meri utiču na resurse i potencijal na koji se u slučaju sukoba može osloniti neka zemlja - podvlači Radulović.

Pročitajte još

Ni nuklearni potencijal nije uzet u obzir

Sa druge strane, naš sagovornik podseća da se "ni nuklearni potencijal države ne uzima kao kriterijum što dodatno utiče na objektivno posmatranje rangiranih zemalja".

Nuklearno oružje
Foto: Tanjug/AP
Nuklearno oružje

- Na kraju, pored još nekoliko "manjkavosti" uslovno rečeno, lično smatram i da je segment navedene količine naoružanja takođe vrlo upitan. Naime, iako ova stavka postoji kao kriterijum i brojčano je iskazana, nigde se ne navodi šta od tih brojki predstavljaju sredstava u operativnoj upotrebi, koliko je sredstava i tehnike u rezervi, a šta je otpisano i proglašeno neperspektivnim. Naravno, uvek je upitno i da li je baš sve navedeno "u brojku i komad" tačno - smatra vojni analitičar.

Radulović objašnja zbog čega je naša država najbolje rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije.

- Kada je reč o našoj zemlji, povećana izdvajanja za vojsku i višegodišnji proces modernizacije rezultirali su činjenicom da je Srbija u poslednjih nekoliko godina uspela da pretekne Hrvatsku i zauzme, a zatim i zadrži prvo mesto kada je reč o zemljama bivše Jugoslavije - ocenjuje Radulović.

Ostale bivše države SFRJ su članice NATO, a mi ne

Međutim, to ne znači da treba da budemo euforični.

Sedište NATO u Briselu
Foto: Olivier Matthys / Tanjug/AP
Sedište NATO u Briselu

- Ne treba govoriti da smo najjači na Balkanu, jer smo po vojnoj moći daleko ispod Grčke, Rumunije pa i Turske ako je svrstamo u balkanske zemlje. Dakle iako pojedinačno imamo najveću vojnu moć i najveći vojni budžet u odnosu na ostale države nekadašnje SFRJ ipak treba imati u vidu da su one gotovo sve članice NATO što itekako ima svoju težinu i značaj - apostrofira Radulović.

Inače, Srbija je već nekoliko godina ispred Hrvatske na GFP tabeli.

- Ove godine se ta razlika smanjila u odnosu na 2020. godinu kada smo bila na 65. mestu, a Hrvati na 69.poziciji. I Hrvatsla ima trend rasta vojnog budzeta, a nabavili su i savremene helikoptere sa modernim protivoklopnim raketama u proteklom periodu. Takođe, dodatno su ojačali Patrije novim borbenim stanicama, ušli u finalizaciju priče oko nabavki Bredlija, plus ono što su potpisali sa Francuzima u vezi Rafala -zaključuje Radulović.