Dostupni linkovi

Lider Srpske liste kaže da Kvinta podržava odluke Kosova


Goran Rakić, predsednik Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda. Fotografija. 13. oktobar 2020.
Goran Rakić, predsednik Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda. Fotografija. 13. oktobar 2020.

Goran Rakić, predsednik Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda, rekao je 16. avgusta da su ambasadori država Kvinte na sastanku sa predsednicima opština na severu Kosova 15. avgusta poručili da podržavaju kosovsku nezavisnost i odluke koje Kosovo donosi.

Rakić, koji je i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, novinarima je u Vladi Srbije rekao da je načelni dogovor bio da taj sastanak bude zatvoren za javnost, bez slika i saopštenja, ali da su "zbog težine i ozbiljnosti poruke" imali odgovornost da objasne šta se desilo na tom sastanku.

Prema njegovim rečima, ambasadori Kvinte (SAD, Velika Britanija, Njemačka i Francuska i Italija) su istakli da podržavaju odluke Kosova o tablicama i uvođenju ulazno/izlaznog dokumenta koji bi se izdavao Srbima pri ulasku i izlasku sa Kosova.

Kako navodi, ambasadori su naveli da je Kosovo to uradilo u skladu sa Briselskim sporazumom.

"Oni su nas pozvali da prihvatimo realnost na terenu", rekao je on.

Dodao je da su se gradonačelnici usprotivili i naveli da te odluke nisu u skladu sa Briselskim sporazumom i istakao da je to za Srbe na severu apsolutno neprihvatljivo.

Na severu Kosova 31. jula i 1. avgusta došlo je do tenzija kada su lokalni Srbi postavili barikade kako bi sprečili kosovske vlasti da sprovedu odluke o preregistraciji vozila sa srpskih tablica na RKS (Republika Kosovo) i uvođenju recipročnih mera oko ličnih dokumenata.

Vlada Kosova je zbog ovih tenzija donela odluku da će odluke o preregistraciji i ličnim dokumentima početi da se sprovode od 1. septembra, a ne od 1. avgusta, kako je prvobitno bilo planirano.

Inače, recipročna odluka Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznog dokumenta prilikom ulaska državljana Srbije na teritoriju Kosova proizilazi iz Briselskog sporazuma o slobodi kretanja, koji je potpisan 2011. godine.

Odluku o preregistraciji automobilskih tablica Kosovo je donelo na osnovu dogovora iz 2016. godine.

Razgovori o Zajednici srpskih opština

Goran Rakić je na konferenciji za novinare rekao i da je na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte bilo reči i o Zajednici srpskih opština.

On je rekao da očekuje da Zajednica ima ingerencije iz oblasti zdravstva, prosvete, prostornog planiranja.

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, rekao je 16. avgusta da "nema normalizacije odnosa bez Zajednice srpskih opština", kao i da očekuje da će to biti tema na predstojećem sastanku u Briselu.

Naredna runda dijaloga između Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou biće održana 18. avgusta u Briselu. Biće ovo pri susret premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa nakon više od godinu dana. Poslednji put su se sastali u Briselu u julu 2021. godine.

Formiranje Zajednice srpskih opština predviđeno je sporazumom Kosova i Srbije iz 2015. godine.

Kosovski ustavni sud u decembru te godine procenio je da bi njeno uspostavljanje bilo protivustavno, te do danas ona nije formirana.

XS
SM
MD
LG