Godinu dana nakon požara u Kineskoj robnoj kući u bloku 70: Vlasnici lokala ne mogu da saniraju štetu zbog birokratije 1foto FoNet Milica Vučković

U najpoznatijem kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu danas je malo kupaca, a mnogo više zabrinutih prodavaca. Godinu dana posle požara, slika se ne menja, opisuje RTS.

Prošlo je čak godinu dana, a stanje je nepromenjeno. Polovina kineskog tržnog centra u Bloku 70, koja je izgorela u požaru u avgustu prošle godine, danas izgleda kao da je vatra tek ugašena, piše RTS.

Šen Hong, iz Udruženja vlasnika lokala ovog tržnog centra, bio je vlasnik tri, od ukupno 183 lokala koja su potpuno uništena.

„Stanje je jako teško, ali hoćemo, ako ikako može, ovaj tržni centar da oživi ponovo, da se sanira, hoćemo da ostanemo ovde“, rekao je Šen Hong.

Kako RTS navodi, iako žele da saniraju i rekonstruišu izgoreli tržni centar, vlasnici lokala kažu da već godinu dana žive u neizvesnosti i agoniji, jer ih koče administrativni i tehnički problemi.

Prvo im je nedostajala projektna dokumentacija, pa su morali da plate izradu novih planova. Sada ne mogu da počnu radove jer nisu dobili neophodnu dozvolu za sanaciju.

Odgovor iz Sekretarijata za urbanizam, kažu, dugo nije stizao, a zatim su odbijeni sa obrazloženjem da zahtev ne može da podnese Udruženje već svaki vlasnik lokala pojedinačno, i to samo ako je lokal uknjižen. Takvih je, kažu, 70 odsto, a preostali čekaju rešenja mesecima.

„Da imamo dozvolu, davno bismo završili sanaciju. Projekat smo uradili, predali smo državi na odobrenje za sanaciju, međutim do sada nismo dobili – zbog čega, ne znamo“, navodi Šen Hong.

Neke od porodica vratile su se u Kinu

Ni RTS od nadležnih, do emitovanja ovog priloga, nije dobio odgovor. U međuvremenu, neke od porodica koje su radile u tržnom centru u Bloku 70 vratile su se u Kinu, a neki su nastavili da rade u 53 privremena kontejnera, postavljena ispred tržnog centra.

„Moramo da radimo u kontejnerima jer nemamo gde da idemo. Živim ovde već 15 godina, zavoleo sam ovo mesto i ne želim da se selim zbog ovog požara“, kaže Huang Hiaoping.

Za rekonstrukciju kineskog tržnog centra potrebno je oko 2,5 miliona evra. Tragajući za rešenjem, vlasnici lokala su doneli odluku da se udruže i zajedno obezbede neophodna sredstva. Međutim, iz pravno-administrativnih razloga, izvesno je da radovi neće početi bar još godinu dana.

Nije još poznat ni uzrok požara u Bloku 70, koji je 350 porodica ostavio u nezavidnoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari