Redak uvid u stanje ruske ekonomije: Raste prodaja na sivom tržištu, uvoz bi mogao da padne za više od 30 odsto 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Napori Rusije da sačuva zemlju od neovlašćenog uvoza imali su samo ograničen uspeh, prema procenama njenog ministra industrije, dok Kremlj pokušava da se nosi sa međunarodnim sankcijama koje su izazvale egzodus stranih kompanija i povremene nestašice od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Prodaja na sivom tržištu, poznata i kao paralelni uvoz, dostigla je skoro 6,5 milijardi dolara otkako je vlada u maju dozvolila kompanijama da uvoze robu za domaće tržište bez saglasnosti proizvođača, rekao je potpredsednik vlade Denis Manturov u intervjuu agenciji Interfaks. u ponedeljak, kako prenosi Blumberg.

To je redak uvid u stanje ruske ekonomije nakon što je Moskva prestala da objavljuje neke ključne statističke podatke, uključujući detaljan pregled uvoza i izvoza.

Poslednja procena Manturova o napretku u pokušaju uvoza strane robe mimo zakona o žigovima bila je u junu – kada je procenio da je u prvih mesec dana od stupanja na snagu programa zabeležen paralelni uvoz – vredan oko dve milijarde dolara.

Drastičan pad uvoza

Vrednost bi do kraja ove godine mogla da dostigne 16 milijardi dolara, rekao je Manturov, čiji su resori trgovina i industrija. Prema tom scenariju, paralelni uvoz bi bio ekvivalentan samo oko 4 procenta robe koju je Rusija uvezla prošle godine.

Pošiljke strane robe pale su pod teretom sankcija SAD i saveznika uvedenih kao odgovor na invaziju ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu 24. februara.

Rusija je 2021. uvezla robe u ukupnoj vrednosti od 380 milijardi dolara, navodi centralna banka, koja je prošle nedelje prognozirala da bi ukupan obim mogao da padne za čak 31,5 odsto ove godine.

Vlada će slediti „izbalansiran“ pristup u odlučivanju koju robu da uvrsti na listu dozvoljenih za paralelni uvoz kako „ne bi naštetila lokalnim kompanijama“, rekao je Manturov.

Rusija je godinama pokušavala da promoviše uvoz supstituta za strane brendove u nastojanju da svoju ekonomiju učini nezavisnijom, ali bez uspeha.

Manturov je prošlog meseca rekao da ruske vlasti mogu da ukinu paralelni uvoz za robu koju ruski proizvođači mogu da proizvedu u dovoljnim količinama.

Isporuke sirove nafte u Aziju na najnižem nivou od invazije

Isporuke ruske sirove nafte pale su u sedmici do 12. avgusta na najniži nivo od marta. Količina poslata ključnim azijskim kupcima, koji su skočili da bi postigli pogodbu koju Evropa izbegava, pala je na najniži nivo od kada su ruske trupe napale Ukrajinu u februaru.

Čak i kada bi sva sirova nafta na brodovima bez krajnjeg odredišta završila u Aziji, kako prenosi Blumberg, isporuke bi i dalje bile najniže od marta. Iako jednonedeljni podaci nisu dovoljni da signaliziraju početak trenda, smanjeni protok u Kinu i Indiju, dva najveća ruska izvozna tržišta, izazvaće zabrinutost u Kremlju. Isporuke u Aziju pale su sa nivoa od oko 2 miliona barela dnevno, koji je održan od sredine aprila do sredine juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari