Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прокупачки "Хаменум" подељен у три предузећа - да се види ко ради, а ко не...

rssBookmark and Share

Прокупље 14.08.2022. Јужна Србија Инфо

Подела ЈКП „Хамеум“ Прокупље, важна је тема бројних медија, али и, како кажу радници овог предузећа, душебрижника који су на страни нерадника и назови шефова који годинама уназад прстом нису мрднули да зараде плату већ искључиво живе на грбачи оних малобројних, који вредно раде и захваљујући којима ово предузеће и постоји.

Прокупачки "Хаменум" подељен у три предузећа - да се види ко ради, а ко не...

Након поделе прокупачког ЈКП "Хаммеум" формиране су три фирме. Две на буџету, ЈКП Хаммеум и Градски водовод, а пијаце, чистоћа, градско зеленило, као и наплата паркирања, издате су концесионару београдској фирми “Деметра РБ” на рок од 15 година.

Реакција запослених..

Прави радници поздрављају поделу предузећа и концесију, јер ће напокон да се види ко заиста ради и поштено зарађује своје месечне приходе, а ко је овде само на платном списку, док се у радно време бави приватним пословима. А таквих је, кажу поједини запослени у ЈКП „Хамеум“, поприлично.

-Од 300 радника, само нас тридесетак бринемо о чистоћи града и одржавању водоводне и канализационе мреже. А говоримо о комуналном предузећу, које је најважније у Прокупљу. Сви добро знамо и видимо колико нам је град прљав, колико се чека на неке текуће интервенције, грађани се буне када остану без воде, када се направе депоније, а како да им објаснимо шта је прави разлог и да је неизводљиво да само 30 радника брине о свему наведеном. Не знам да ли је оваква ситуација у другим градовима, али недопустиво је да највеће комунално предузеће, које броји преко 300 запослених, има само 30 радника који су на терену а остали шефују и то углавном из оближњих кафића и кафана, или су стално на боловању, каже Драган Раденковић, један од запослених у овом предузећу за Сектор водовода и канализације.

Kако се чуло на једном од последњих заседања градског парламента, за ово предузеће годишње локална самоуправа издваја око 350 милиона динара, што је огромна ставка у буџету.

-Одлуком о статусној промени, решиће се нагомилани проблеми који одавно постоје у овом предузећу али до сада нисмо имали оне који би на себе преузели одговорност и напокон направили неки ред. Истина је да постоји лоше пословање и да је локална самоуправа не губитку, али и грађани који желе да живе у чистијем и уређенијем граду а не да им деца расту поред депонија, без воде, без канализације, кажу у ЈКП „Хамеум“.

Поред проблема се чишћењем и одржавањем града, постоје и проблеми са паркингом.

-Циљ је да грађани добију бољи квалитет услуга за много мање новца, и да се реше проблеми, који у овом тренутку нису мали. Само злуради, и они који не мисле добро граду и грађанима, могу да верују да је погрешно то што се неко напокон суочио са овим проблемом и што тражи од запослених да зараде своје месечне приходе, да раде и допринесу да наш град буде чистији, уређенији, и самим тим постане боље место за живот одраслих, а пре свега деце која треба овде да расту, да се образују и стварају своје породице, закључују у Јавно комуналном предузећу „Хамеум“ у Прокупљу.


#   Прокупље   Хамеум ЈКП
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима