ŠTA KUPITI - ULJE, MLEKO ILI PEKMEZ ZA SUNČANJE? Čuvajte se PRVIH DANA na moru, a svi ovi preparati imaju VRLINE I MANE!
Foto: Shutterstock

SVE IMA SVOJE

ŠTA KUPITI - ULJE, MLEKO ILI PEKMEZ ZA SUNČANJE? Čuvajte se PRVIH DANA na moru, a svi ovi preparati imaju VRLINE I MANE!

Žena -

Bez obzira na to koji tip kože imate, obavezno je zaštitite od UV zraka, naročito na početku sunčanja, ali i kad dobijete boju.

Sezona kupanja, sunčanja i letnjih odmora uveliko je počela.

Stručnjaci nas, kao i svake godine, upozoravaju na jačinu sunčevih zraka i na to da se treba adekvatno pripremiti za izležavanje na suncu. Parfimerije su već prepune zaštitnih proizvoda, ali veliki izbor ulja, krema, a odnedavno i pekmeza mnoge kupce pomalo zbunjuje. Koji je od navedenih proizvoda najadekvatniji? Kako bismo se adekvatno zaštitili od posledica prekomernog izlaganja suncu, donosimo vam sve prednosti i mane ovih kozmetičkih proizvoda.

Sunčanje
foto: Shutterstock

Krema

Sigurno ste već čuli da broj zaštitnog faktora kreme za sunčanje treba birati prema tonu kože. Za one svetlije puti preporučuje se vrlo visok zaštitni faktor - od 30 pa naviše, dok oni koji su prirodno tamniji mogu koristiti i nešto niže. Na tržištu možete naći mnogo verzija krema za sunčanje, a danas postoje i one u spreju, a odnedavno i u obliku pene. Njihova prednost je jednostavno nanošenje, brže upijanje i lakše razmazivanje po telu jer im je tekstura ređa nego kod klasičnog mleka. Za razliku od pekmeza i ulja za sunčanje, mleko najviše hidrira kožu, koja se u kombinaciji sunca i slane (ili hlorisane) vode brzo suši.

Sunčanje
foto: Shutterstock

Stručnjaci naglašavaju da često ne nanosimo pravilno kremu za sunčanje. Prilikom mazanja zanemarujemo neke delove tela, poput prednjeg dela vrata, dekoltea, bočne strane stomaka, dlanova, usana i ušiju. Takođe, jedna od grešaka je i premalo nanošenje kreme i neponavljanje postupka svaki put kada izađete iz mora ili bazena.

Sunčanje
foto: Shutterstock

Ulje

Za razliku od mleka za sunčanje, ulje uglavnom ima niži faktor, a ono što mnoge odvraća od njegove kupovine jeste mastan sloj koji ostaje posle nanošenja. Ulja su uglavnom napravljena za podsticanje tamnjenja kože, a ne toliko za zaštitu od sunčevih zraka. Većina ljudi, u želji za što bržom i tamnijom bojom, zaboravi koliko je opasna neadekvatna zaštita od sunca, a stručnjaci apeluju da preveliko izlaganje suncu kad-tad dođe na naplatu!

Sunčanje
foto: Shutterstock

Pekmezi

Poslednjih sezona pekmezi dominiraju u ženskim torbama za plažu. Oni su (kao i ulja) prvenstveno namenjeni za korišćenje u kombinaciji sa zaštitnim kremama, pri čemu se krema nanosi pola sata pre izlaganja suncu, a pekmez pola sata do sat nakon mazanja kreme. Međutim, s njima treba biti oprezan jer nemaju zaštitni faktor. Ono čime osvajaju publiku jeste brže dobijanje lepe bronzane boje kože. Ekstrakti šargarepe i oraha su njegovi najčešći sastojci, a postoje i varijante sa šljokicama, koje dame obožavaju jer koži daju sjaj.

Sunčanje
foto: Profimedia

Neke pekmez odbija zbog lepljivosti, pa ga treba pažljivo nanositi ako ne želite da vam na kupaćim kostimima ili peškirima za plažu ostanu tamne fleke koje se teško skidaju.

I na kraju, šta god izabrali za nanošenje na kožu prilikom sunčanja, vodite računa da ima zaštitni faktor i izbegavajte boravak na plaži u vreme kad je sunce najjače.

Kurir.rs

Bonus video:

01:30

LETO NA PLOČAMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track