14. avgust  2022. 08.02  →  18.34 | Izvor: RTS, Tanjug

Ukrajinska kriza iz dana u dan: U regionu Donjecka nastavljene žestoke borbe

KIJEV -

Sto sedamdeseti drugi dan rata u Ukrajini. Nastavljaju se žestoke borbe u regionu Donjecka. Moskva i Kijev se međusobno optužuju za napade na nuklearnu elektranu u Zaporožju, a šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na njenu hitnu demilitarizaciju. Kijev dobio samohodne haubice iz Slovačke.

U Donjecku, ruske snage zauzimaju strateški važna mesta. Ukrajinska vojna komanda saopštila je da su u selu Piski u Donjeckom regionu nastavljene žestoke borbe. Pet osoba na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) je poginulo, a 15 ranjeno u granatiranju ukrajinskih snaga, saopštio je danas Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju te oblasti.

donjeck,ujkrajina

Zamenik komandant narodne milicije DNR, Eduard Basurin, saopštio je da su ukrajinske snage granatirale devet naselja, prenela je agencija TASS.

U tim napadima oštećeno je 26 stambenih objekata, naveo je on.

Rusija tvrdi da je nuklearka Zaporožje ponovo na meti ukrajinskih snaga. Kažu da će biti primorane da konzerviraju elektranu ako se granatiranje nastavi, i upozoravaju Kijev da će ostati bez električne energije iz tog objekta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je na moguću nuklearnu katastrofu u Zaporožju, i ponovo pozvao zemlje EU da uskrate vize ruskim građanima.

"Trebalo bi uvesti zabranu ulaznih viza za ruske državljane. Ne sme se dozvoliti da bude uništena suštinska ideja Evrope -zajedničke evropske vrednosti. Zbog toga Evropa ne sme da postane supermarket, gde nije bitno ko ulazi i gde je najvažnije da ljudi plate robu", rekao je Zelenski.

Moskva je upozorila Vašington - da bi svaki potez da Rusiju proglasi "sponzorom terorizma" - značio potpuni prekid veza. Kremlj je poručio da bi Amerika trebalo da natera Zelenskog - da se vrati za pregovarački sto, kako bi izbegao ponižavajući poraz.

Slovačke samohodne haubice "Zuzana 2" stigle su u Ukrajinu, potvrdio je naTelegramkanalu šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

U italijansku luku Ravenu uplovio je brod sa 13.000 tona ukrajinskog žita.

Iz ukrajinske luke Černomorsk, ka Turskoj, isplovila su dva broda sa 15.000 tona kukuruza i suncokreta.

18.33 - Brod sa 23.000 tona žita isplovio iz Ukrajine za Etiopiju

Brod natovaren sa 23.000 metričkih tona ukrajinskog žita namenjenog Etiopiji koji su poslale Ujedinjene nacije isplovio je danas pod zastavom Liberije iz ukrajinske crnomorske luke Južne, kao prva pošiljka u okviru programa pomoći zemljama koje se suočavaju sa glađu.

12.03 - Prvi brod sa žitom iz Ukrajine približava se sirijskoj luci

Prvi brod koji je krenuo iz Ukrajine sa žitom, na osnovu sporazuma sklopljenog uz posredovanje UN, približava se sirijskoj luci Tartus, naveli su izvori iz brodske kompanije.

11.17 - Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod kontrolom ruskih snaga.

11.08 - Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika.

08.22 - Kadirov: Nova grupa dobrovoljaca krenula ka Donbasu

Nova grupa dobrovoljaca, koja je prošla kroz trening u čečenskom Univerzitetu za obuku specijalnih snaga, napustila je ovu rusku republiku na Kavkazu i zaputila se ka Ukrajini, saopštio je danas čečenski lider Ramzan Kadirov.

Tagovi
Srodne vesti