Porasla prodaja "Satanskih stihova" nakon napada na Ruždija

Napad nožem na Salmana Ruždija u SAD-u podstakao je zanimanje javnosti za njegova dela, pre svega za njegov roman "Satanski stihovi".
Ovaj roman je objavljen 1988, a zbog njega mu je pre trideset godina zaprećeno smrću. Prodaja tog romana danas je porasla.
Zbog te knjige Iran je protiv njega izdao fetvu 1989.
U subotu poslepodne tri izdanja dela bila su na vrhu liste najprodavanijih knjiga na Amazonu, koji prati knjige čija je prodaja najviše porasla u zadnja 24 sata. Na četvrtom mestu je prvi piščev bestseler "Deca ponoći".
 
Napad na Ruždija dogodio se u petak u gradiću u američkoj saveznoj državi Njujork. Pisac je izboden nožem u vrat i stomak i u teškom stanju je primljen u bolnicu u Pensilvaniji.
 
U poznatoj njujorškoj knjižari "Strand" odmah je prodato više njegovih naslova, ne računajući internet prodaju.
 
Na Tviteru su korisnici pozvali na kupovinu Ruždijevih dela u znak solidarnosti s njim.
 
Satanski stihovi govore o dogodovštinama dvojice Indijaca, čiji je avion na meti terorističkog napada, a koji se nađu na plaži u Engleskoj. Prvi poprima obličje arhanđela, a drugi satane.
 
Autor u priči daje bludnicama imena žena proroka Muhameda. Uz to, stvara lik proroka Mahunda, koji pod Luciferovim uticajem priznaje da je moguće verovati i u druge bogove osim Alaha, ali posle uviđa svoju grešku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet