Tomas Edison želeo da spreči druge da mu traže cigarete, pa sam sebe nasamario 1Foto: Radenko Topalović

Poznati američki naučnik Tomas Edison bio je strastven pušač i dosta novca je trošio na kvalitetne cigarete, pisao je list Mali žurnal na današnji dan pre 110 godina.

„U njegovoj sobi za rad stalno stoji jedan sanduk sa najlepše izabranim havajskim cigarama“, navodi Mali žurnal.

Zbog toga, prema pisanju tog lista, Edisonovi prijatelji i posetioci koji su upoznati sa njegovim ukusom „vrlo mu rado pomažu da se sanduk brzo prazni“.

Naučnik je, objašnjava dalje Mali žurnal, bio veoma široke ruke, ali jednoga dana takvo ponašanje prijatelja mu je dosadilo i dosetio se kako da prestanu da mu traže cigarete.

Tomas Edison želeo da spreči druge da mu traže cigarete, pa sam sebe nasamario 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

„Kod svoga duvandžije poruči on da mu napravi jedan sanduk cigara od kukuruznog lišća i konjskih dlaka“, piše Mali žurnal.

Duvandžija se začudio njegovoj želji, ali ipak ga je poslušao i napravio takve cigarete, obeleživši ih posebnom etiketom.

Međutim, kako taj list navodi, mesec dana je prošlo, a Edison i dalje nije naručio svoje stare, kvalitetne cigare, zbog čega mu se duvandžija obratio.

„Edison odgovori da mu se cigare pošalju, jer se sanduku već vidi dno, ali bi rado hteo znati kad će mu već jednom poslati one cigare sa konjskim dlakama“, ističe Mali žurnal.

Kako se ispostavilo, američki naučnik je već četiri nedelje pušio cigare napravljene od konjske dlake, a da to nije ni primetio.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari