Najnovije vesti
Vesti Svet
"ISTINA. HRABROST. OTPOR" Svetski zvaničnici osudili napad na Salmana Ruždija

"ISTINA. HRABROST. OTPOR" Svetski zvaničnici osudili napad na Salmana Ruždija

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je danas da su on i njegova supruga Džil "šokirani" zbog napada na pisca Salmana Ruždija.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Salman Ruždi Foto: Grant Pollard/Invision / Tanjug/AP
Salman Ruždi

Bajden je poručio da Ruždi sa svojim uvidom u čovečanstvo, neuporedivim osećajem za pripovedanjem, i odbijanjem da bude zastrašen ili ućutkan predstavlja simbol suštinskih, univerzalnih ideja.

Blic preporučuje

- Istina. Hrabrost. Otpor. Sposobnost da deli ideje bez straha. To su temeljni stubovi svakog slobodnog i otvorenog društva - naveo je Bajden u saopštenju, prenosi AP.

Ruždi je juče napadnut na bini tokom tribine u Njujorku, a osumnjičeni Hadi Matar koji ga je više puta ubo u vrat i stomak, optužen je za pokušaj ubistva i napad. Pisac je zadobio teške telesne povrede i nalazi se u bolnici.

Takođe je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj najoštrije je osudio napad na pisca Salmana Ruždija i poželeo mu brz oporavak.

- Međunarodno odbacivanje takvih krivičnih dela koja krše osnovna prava i slobode, jedini je put ka boljem i miroljubivijem svetu - napisao je Borelj na Tviteru.