Za početak „Trougao tuge“ i vatromet 1Foto:Promo 28.SFF

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren je 28. Sarajevo film festival (SFF) .Početak festivalskih filmskih čarolija označila je projekcija filma „Trougao tuge“ Rubena Ostlunda, kome je prethodno uručeno Počasno srce Sarajeva u punom Letnjem kinu Koka – Kola.

Ovaj autor, koga su prozvali „kraljem jeze“ može da se podiči činjenicom da je dvostruki dobitnik Zlatne Palme u Kanu, na njegovom ovogodišnjem izdanju, kao i 2017. za film „Squere“ .

Počasno Srce Sarajeva uručeno je i ukrajinskom reditelju, scenaristi i producentu Sergeju Loznici čija će retrospektiva odabranih filmova biti prikazana u sklopu festivalskog programa Posvećeno.

Čast da vodi svečanost otvaranja 28. SFF pripala je bosanskohercegovačkoj glumici Heleni Vuković, a ukupnu atmosferu prvog festivalskog dana tradicionalno su obeležile gužve, glasna muzika iz kafića i bašti, defille zvanica na Crvenom tepihu, jurnjava za kartama za filmove i masterklasove.

Dobar uvod u film „Trougao tuge“ bila je i situacija kod crvenog tepiha gde je obezbeđenje i one doterane u toaletama i odelima, tako i one koji su sledili preporuku „bussines dress coda, vraćala „jer im je tako rečeno“.

Nije pomogla ni potvrda o pozivnicama, a upravo slična scena nelagode, kad vas razvodnica u sali podigne, jer je vaše mesto objektivno negde drugde ili vas možda premešta jer prosto tu gde ste se smestili ne pripadate dočarana je na samom početku Ostlundovog ostvarenja.

Za početak „Trougao tuge“ i vatromet 2
Foto: Promo 28. SFF

Nešto malo pre ponoći u Sarajevu se tradicionalno oglasio dug i bučan vatromet a već za danas najavljen je bogat program.

U „Takmičarskom“, prvi film koji će biti prikazan je „Balada“ u režiji Aide Begić u kojem glavne uloge tumače Marija Pikić, Jasna Žalica Milan Tocinovski, Lana Stanišić i Slaven Vidak.

Najavljeni i veoma očekivani masterklas reditelja, filmskog kritičara, i jednog od najvećih holivudskih scenarista Pola Šredera, koji je bio zakazan za danas, odložen je, najverovatnije, za 18. avgust.

Današnji masterklas održaće reditelj Ruben Ostlund autor „Trougla tuge“.

Na Festivalu će biti prikazano 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od kojih će 54 imati svetsku premijeru. Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima ukupno će se nadmetati 51 film.

Ovogodišnji 28. Srajevo Film Festival će biti održan od 12 do 19. augusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari