Najnovije vesti
Vesti Politika
NOVI FRONT OPTUŽBI UMESTO POMIRENJA Vladeta Janković hteo da miri opoziciju, ali mu je ona odmah stavila do znanja da je NEPOMIRLJIVA

NOVI FRONT OPTUŽBI UMESTO POMIRENJA Vladeta Janković hteo da miri opoziciju, ali mu je ona odmah stavila do znanja da je NEPOMIRLJIVA

Najstari poslanik Vladeta Janković ponudio se da preuzme ulogu mirotvorca opozicije, ali je došlo do paradoksalne situacije - i ta njegova ideja bila je okidač za nova prepucavanja. Otvoren je novi front između Stranke slobode i pravde (SSP) i Narodne stranke, i to oko toga ko je izdao poverenje a ko straćio opozicioni potencijal u parlamentu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Vladeta Janković, Marinika Tepikć i Sanda Rašković Ivić Foto: Snežana Krstić, Dušan Milenković, Mitar Mitrović / Ringier
Vladeta Janković, Marinika Tepikć i Sanda Rašković Ivić

O tome svedoči i izjave potpredsednice Narodne stranke Sande Rašković Ivić i njene koleginice iz SSP Marinike Tepić.

Rašković Ivić je, komentarišući Jankovićev predlog, ocenila da je lider SSP Dragan Đilas odlaskom kod Aleksandra Vučića, tokom izbornog procesa, "ozbiljno ugrozio opoziciono poverenje".

Sanda Rašković Ivić
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Sanda Rašković Ivić

Stoga, napominje ona, biće potrebno vreme da bi se to poverenje vratilo.

- Razumem Vladetu Jankovića da želi da deluje mirotvorno, i vodeći računa o njegovim godinama i psihološkoj strukturi. Svakako da je jedinstvo i pomirenje potrebno da bismo dobili neke rezultate. Međutim, mislim da je urađeno nekoliko pogrešnih koraka. Odlazak kod predsednika Aleksandra Vučića dok još traje izborni proces je bilo grubo kršenje opozicionog dogovora i nije od najpametnijih poteza koje je Dragan Đilas u svom životu povukao. On je tu bio nasankan. Biće potrebno vreme da se ponovo stekne poverenje – rekla je za "Danas" Rašković Ivić.

Pročitajte još

Nije zaostajala ni Marinika Tepić, koja je istakla da je zbog napada Narodne stranke, straćen je ozbiljan opozicioni potencijal u Skupštini Srbije.

- Nema nikakvog smisla da bilo ko posreduje između nas i ljudi koji su nas optužili da smo u koaliciji sa SNS, da radimo zajedno sa tabloidima, koji su lagali da je Borko Stefanović kandidat Orlića i SNS - poručila je Tepić.

Marinika Tepić
Foto: Facebook / screenshot
Marinika Tepić

Iako mu je ideja bila sasvim drugačija, ovaj novi ringišpil optužbi pokrenuo je Janković predlogom da pomiri opozciju, a sve kako bi, kako je objasnio, našla zajednički jezik i "ugrozila pogubni režim SNS".

- Trećina Skupštine je opoziciono orijentisana. To je ozbiljan potencijal. Ono što je za veliko žaljenje jesu trvenja u opoziciji. Ako se ičeg bojim, onda je to da će ovaj opozicioni potencijal u parlamentu biti straćen zbog eventualne eskalacije unutrašnjih razmirica između, pre svega, Narodne stranke i Stranke slobode i pravde - rekao je Janković za nedeljnik "Vreme".

.Vladeta Janković
Foto: Zoran Ilić / Ringier
.Vladeta Janković

Nedavna dešavanja bila su, po svemu sudeći, šlagvort za ovu ponudu i trzavice uoči i za vreme konstituisanja Skupštine Srbije.

Bura u javnosti se digla kada je llider SSP Dragan Đilas rekao, a preneli mediji, da je šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić opsovao potpredsednicu SSP-a Mariniku Tepić tokom sednice, i sve zbog mesta za sedenje. Aleksić je ubrzo to demantovao, kao i poslanik iste stranke Vladimir Gajić.

Pročitajte još

Ni ta prašina se nije slegla, stigao je novi javni rat: predstavnici Narodne stranke i SSP-a javno su, na tviteru, ušle u klinč oko toga ko sarađuje sa vladajućim strankama.

Povela se rasprava oko toga kako su lider Demokratske stanke Zoran Lutovac, odnosno Borko Stefanović izabrani za potpredsednika Skupštine.

Skupština Srbije
Foto: Mitar Mitrović / Ringier
Skupština Srbije

Javno se mahalo potpisima i spiskovima podrške, imenima poslanika koji su stali iza izglasavanja. Tom kurcšlusu prethodila je još jedna svađa, i to kome će iz opozicije pripasti potpredsedničko mesto.

Borba se povela između SSP-a, PSG i Pokreta za preokret sa jedne, i ostatka nekadašnje Ujedinjene opozicije sa druge strane koji su ojačani podrškom pokreta "Ne davimo Beograd" i stranke "Zajedno". Na kraju su i SSP i DS su dobili željeno mesto, a parlament sedam potpredsednika.