Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
OD BOGATOG FRUŠTUKA, DO PALJENJA TAMJANA I VOŽNJE BAKE KUĆI Ovo su momenti sa protesta poljoprivrednika koji su OSVOJILI DRUŠTVENE MREŽE (VIDEO)

OD BOGATOG FRUŠTUKA, DO PALJENJA TAMJANA I VOŽNJE BAKE KUĆI Ovo su momenti sa protesta poljoprivrednika koji su OSVOJILI DRUŠTVENE MREŽE (VIDEO)

Poljoprivrednici od utorka protestuju u Novom Sadu, nezadovoljni odnosom Vlade i Ministarstva poljoprivrede prema njihovim zahtevima, a dok blokade i pregovori traju na društvenim mrežama može se videti atmosfera koja vlada na novosadskom Bulevaru Mihajla Pupina.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Novi Sad Foto: Nenad Mihajlović / Tanjug
Novi Sad

Tako su prvog jutra nakon noćenja ispred zgrade Banovine poljoprivrednici izneli doručak, a na stolovima se moglo videti sve, od slanine, kobasice i kulena, pa sve do kiflica i vanilica koje su za njih pripremile "mame Kisačanke".

Mnogi korisnici društvenih mreža su se našalili da bi i oni rado "pripomogli" u takvom doručku, a jedan korisnik je napisao šaljivo "Prvo fruštuk, ondak na put".

Da se ta prognoza nije obistinila, jasno je i danas, jer se nezadovoljni poljoprivrednici još uvek nalaze na istom mestu.

Tako je jedan od njih na sred bulevara zapalio tamjan, pomolio se i prekrstio, što su kamere mobilnih aparata pažljivo zabeležile.

Protekle dane obeležila je i vožnja u malenoj verziji traktora zatvorenim Bulevarom Mihajla Pupina, koja je naišla na brojne reakcije na društvenim mrežama.

A kako to nije bilo dovoljno da obeleži ove proteste, jutros se kod Banovine zatekla "smrtovnica za stočarstvo".

Ručno napisana i uz ilustraciju u vidu praseta, ova "smrtovnica" je po svemu sudeći delo jednog od poljoprivrednika koji protestvuju već četvrti dan.

Kako je "Blic" već pisao, zbog blokada Bulevara Mihajla Pupina, izmenjen je i režim saobraćaja javnog gradskog prevoznika, ali ni on nije konačan obzirom na to da su poljoprivrednici u nekom trenutku čak i propustili vozila u najvećem špicu, od 14 do 17 časova.

Tako je nastao i snimak na kom se vidi kako u traktoru jedan od učesnika protesta prevozi baku do njene kuće u Petrovaradinu, uz rečenicu "Da se ne kaže kako smo mi poljoprivrednici loši ljudi". Evo kako je to izgledalo:

A kakvi su Novosađani ljudi, moglo se videti iz jednog snimka koji je zabeležen takođe tokom blokade.

Naime, nekoliko naših sugrađana sačekalo je da se upali zeleno svetlo na semaforu kako bi prešli put na Bulevaru Mihajla Pupina, iako je saobraćaj blokiran, te nema apsolutno nijednog vozila.

Time su pokazali ono što mi zovemo "prava narav Novosađana", baš kao i više puta do sada.

Da podsetimo, od utorka poljoprivrednici traktorima blokiraju saobraćaj duž Bulevara Mihajla Pupina, na raskrsnici sa Jevrejskom ulicom, kao i Varadinski most. Zahtevaju otkupnu cenu suncokreta od minimum 700 evra po toni, subvencije za gorivo, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litri, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo, a traže i da se proglasi elementarna nepogoda zbog velike suše.

U toku su novi pregovori sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.