Svet

0

Iran traži garancije za konačni tekst oživljavanja nuklearnog sporazuma

Autor: AP

Izvor: Beta

Iran traži garancije za konačni tekst oživljavanja nuklearnog sporazuma

Izvor: Pixabay

Iran je spreman da prihvati konačni tekst koji je predložen u Beču za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, ali pod uslovom da ima i odredjene garancije, prenela je danas agencija Irna.



Ta izjava dolazi u trenutku kada velike sile čekaju odgovor Teherana na predlog sporazuma koji je 26. jula predstavio šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell).

"Predlozi Evropske unije su prihvatljivi pod uslovom da pružaju uveravanja Iranu u raznim tačkama", izjavio je neimenovani iranski diplomata ne navodeći koje se garancije traže, ali je pomenuo da SAD ne smeju da dovedu u pitanje taj dogovor.

Borel je nedavno pozvao Teheran i Vašington da se izjasne o predloženom tekstu.

Prema iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, Teheranu je ponudjeno ukidanje dela sankcija koje su gušile njegovu privredu u zamenu za drastično smanjenje njegovog nuklearnog programa stavljenog pod strogu kontrolu UN.

Medjutim, SAD su jednostrano istupile iz sporazuma 2018. pod predsedništvom Donalda Trampa (Trump) i ponovo uspostavile kaznene mere. Kao odgovor na to, Iran je postepeno odustajao od svojih preuzetih obaveza.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i "grupa 5 plus 1", koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR