Ko je, dođavola, Hamrun?

U senci eliminacije od AEK-a, smene Ilije Stolice i skandaloznog "postrojavanja" igrača pred navijačima, prošla je vest o narednom protivniku Partizana u Evropi.

Izvor: B92

Petak, 12.08.2022.

10:00

Default images

Crno-beli imaju drugu šansu da dočekaju jesen u Evropi, ali prvo moraju da prođu plej-of kvalifikacija za Ligu konferencija.

Partizan će igrati dvomeč sa ekipom Hamrun sa Malte.

Čak ni najzagriženiji kladioničari verovatno nikad nisu čuli za ovaj tim, do pre nekoliko nedelja.

A sada pričamo o ekipi koja je ispisala istoriju kao prvi tim sa Malte koji je stigao do plej-ofa kvalifikacija nekog evropskog takmičenja.

A čuli smo nakon što se mostarski Velež iz susedne Bosne i Hercegovine obrukao u drugom kolu kvalifikacija. "Rođeni" su u godini u kojoj slave 100 leta svog postojanja eliminisani od tima koji je do ovog leta odigrao samo 18 evropskih utakmica. Poslednju 1993. godine.

"Spartanci" su leto počeli bedljivom pobedom nad jermenskim Alašhertom 4:1, koji su prošli uprkos minimalnom porazu 1:0 u revanšu.

Mnogi su pomislili da je to slučajnost, a onda su dva puta sa po 1:0 "tukli" i mostarskog stogodišnjaka.

Za razliku od ranijih godina u kojima smo gledali malteške klubove kako se muče u svim aspektima igre, od fizičkog do tehničko-taktičkog, Hamrun je protiv Veleža pokazao je danas stvarno "svi igraju fudbal". A senzacija sa Mediterana je u proteklih sedam dana još jednom pokazala da njihovi rezultati su sve osim slučajnosti.

Skinuli su još jedan "balkanski skalp" eliminisavši i bugarski Levski, uprkos minimalnom porazu na svom terenu na Malti.

Levski je izjednačio u revanšu na 91. ali je ispustio plasman samo 30 sekundi kasnije.

Hamrun je izborio produžetka, a potom slavio u Sofiji posle izvođenja penala. Teško je reći koliko je Hamrun zaista kvalitetan s obizirom da je nivo bosanskohercegovačkog fudbala daleko od visokog nivoa, a i u Levsokm se sećaju boljih i pre svega mirnijih dana.

Jedina paralela koja može da se povuče je drugi malteški tim Gzira, koja je nedavno eliminisala niški Radnički, a ispred koje je Hamrun završio prošlu sezonu u šampionatu na trećoj poziciji.

Hamrun je kao i većina klubova sa Malte prava mala "legija stranaca" u čijim redovima su i trojica Brazilaca.

Tu su još igrači iz Portugala, Hrvatske, Argentine, Konga, Gambije, Zelenortskih ostrva, kao i dvojica Srba. Štoper Ognjen Bjeličić, koji je do skora igrao upravo za Radnički, te napadač Igor Nedeljković.

Najbolji strelac tima je Maltežanin Metju Gulamir sa tri gola, uključujući i poslednji u Sofiji u četvrtak uveče, a dva je postigao Brazilac Džoni.

Ipak, heroj u istorijskom podvigu u Sofiji bio je golman Henri Bonelo koji je odbranio dva jedanaesterca u penal seriji.

Partizan će dočekati Hamrun 18. avgusta, a revanš na Malti je 25.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: